Pse qeveria zvicerane dëshiron të zgjasë mbylljen deri në mars?

Share

photo 1532987170631 c8689f8e79b1

Restorantet dhe vendet e kohës së lirë në Zvicër duket se do të qëndrojnë të mbyllura deri në muajin mars, në një përpjekje për të ndaluar një rritje të pritshme të infeksioneve Covid-19, transmeton albinfo.ch.

Ministri i Brendshëm, Alain Berset, tha se situata pandemike në Zvicër ishte serioze, me gjithë kufizimet e paraqitura muajin e kaluar.

“Infeksionet kanë mbetur pak a shumë në të njëjtin nivel që nga fillimi i dhjetorit”, tha Berset në një konferencë shtypi të mërkurën.

Qeveria ka përgatitur një seri propozimesh, veçanërisht duke zgjatur mbylljen e restoranteve, bareve, vendeve të kulturës dhe sporteve në të gjithë vendin deri në fund të shkurtit.

Një vendim përfundimtar do të merret javën e ardhshme pas konsultimeve me 26 kantone, organizatat e punëdhënësve dhe sindikatat.

Berset, portofoli i të cilit përfshin çështje shëndetësore, tha se qeveria ishte në dijeni të situatës së vështirë, veçanërisht me të cilën përballeshin sektori i restoranteve, organizatat e kulturës dhe klubet sportive. Ai tha se ndihma ekonomike shtesë po konsiderohej për të zbutur ndikimin e kufizimeve.

Megjithatë, ai tha se kufizimet në Zvicër mbetën më pak të rrepta se në shumë vende të tjera evropiane, edhe nëse shkalla e infeksioneve, vdekjeve ose shtrimeve në spital është relativisht e lartë.

Refuzimi i kritikave

Përballur me kritikat në lidhje me politikën e vaksinimit të qeverisë, Berset përsëriti se Zvicra kishte vendosur porosi për më shumë se 15 milionë goditje për një popullsi prej 8.5 milionë banorë.

Ai tha se një furnizim me 500,000 doza vaksine do të mbërrinte në Zvicër deri në fund të këtij muaji dhe një milion doza shtesë deri në mars.

Berset gjithashtu hodhi poshtë kritikat në lidhje me “masat me gjysmë zemre” përballë epidemisë dhe kërcënimin e infeksioneve në rritje të shpejtë në javët e ardhshme për shkak të përhapjes së llojeve të reja më ngjitëse të koronavirusit nga Britania dhe Afrika e Jugut.

“Qëllimi i qeverisë ka qenë gjithmonë të zvogëlojë vuajtjet dhe dëmet për të gjithë në Zvicër”, tha ai.

Qeveria duhej të merrte parasysh interesat e shumë sektorëve të shoqërisë dhe ekonomisë, shtoi ai.

Berset tha se sistemi politik zviceran dhe struktura e tij federaliste, si dhe baza ligjore, e bënë të domosdoshme që qeveria kombëtare të përfshinte kantonet në vendimet e saj.

“Kjo është shumë e kërkuar”, tha Berset.

 

 


Share

Komente