Pse shohim ëndrra të përsëritura dhe çfarë domethënie kanë ato?

Share

Qenia mesatare njerëzore kalon një të tretën e jetës së tyre duke fjetur. Edhe pse trupat tanë janë në pushim gjatë gjumit, truri ynë i kalon ato orë pushimi në një gjendje shumë funksionale në mënyrë që të përgatisë trupin për ditën tjetër. Ndodh që shpesh herë të shohim të njëjtat ëndrra dhe nëse kjo ju ndodh nuk jeni i vetmi.

Mos u ndjej i dëshpëruar nëse ke një ëndërr specifike që të ka ndjekur në shumë raste. Është zbuluar se ëndrrat e përsëritura ndodhin në 35% të adoleshentëve, para-adoleshentë, dhe 60-75% të adoleshentëve dhe të rriturve. Ndërsa këto ëndrra mund të përjetohen në çdo moment të jetës suaj, studimet kanë treguar se pothuajse 40% e njerëzve fillojnë të kenë ëndrra të përsëritura në fëmijërinë e tyre, ndërsa mbi 15% fillojnë në moshën e rritur.

Ka tema të njohura për ëndrrat e përsëritura.

Një sondazh raportoi se 5 gjërat kryesore për të cilat njerëzit ëndërrojnë janë:

-Në rënie

-Duke u ndjekur

-Të qenit përsëri në shkollë

-Të jesh i papërgatitur për një provë apo ngjarje të rëndësishme

-Fluturimi

Shumica e këtyre ëndrrave shkaktojnë emocione negative dhe janë shkaktarë të ankthit. Studimet kanë treguar se njerëzit me nivele të ulëta të mirëqenies mendore dhe psikologjike janë më të prirur të kenë këto lloj ëndrrash të përsëritura.

Ato mund të jenë pasqyrim i asaj që po ndjeni.

Të kesh një ëndërr për të qenë i papërgatitur për një test mund të jetë një  temë e zakonshme midis studentëve, veçanërisht gjatë periudhave të provimit. Kjo është mënyra e trurit për të  luajtur me role stresin fizik dhe mendor që një student mund të ndiejë. Dndrrat për rënie mund t’i  atribuohen frikës dhe pasigurisë për situata të caktuara. Një ëndërr rreth rënies së dhëmbëve mund të jetë  pasqyrim i vështirësisë së një personi të ndrojtur në vetë-shprehje.

Ata mund të sinjalizojnë se duhet të rregulloni diçka.

Teoricienët kanë supozuar se ëndrrat e përsëritura mund të  lidhen me çështje të pazgjidhura në jetën e ëndërruesit, ndërsa të tjerët spekulojnë se këto ëndrra ndodhin kur një person po përpiqet të merret me traumat e së kaluarës. Ekspertët shpjegojnë se ëndrrat specifike në përsëritje mund të jenë dëshirat tuaja të fshehura, frika, ose diçka tjetër krejtësisht – si një nevojë për t’u dashur me një mik.

Këshilla për zvogëlimin e ëndrrave të përsëritura.

Për shkak të faktit që ëndrrat që ndodhin negativisht nxiten nga stresi, mënyra më e mirë për të lehtësuar çështjen është të qetësoni nivelet e stresit tuaj. Përveç zgjidhjes së çështjeve që nxisin ëndrrat tuaja të këqija, konsiderimi i faktorëve si gjumi i mjaftueshëm, gjumi në kushte të rehatshme dhe mbajtja e një jete dhe diete të ekuilibruar janë gjithashtu të rëndësishëm. Vizita në një psikiatër ose terapist i gjumit mund të jetë e dobishme nëse ëndrrat tuaja po dëmtojnë mirëqenien tuaj të përgjithshme./ CNA.al


Share

Komente