Pse Zug-u ka taksat më të ulëta të Zvicrës?

Shpërndaje lajmin

Në një farë mënyre, Zug është një kanton tipik zviceran, me qytete të bukura, të vogla dhe një liqen të strehuar nën malet e pluhurosura nga bora.
Por në atë që mund të shihet si një lloj paradoksi, kantoni i qetë është gjithashtu një fuqi ekonomike, me mbi 24,000 kompani – duke përfshirë gjigantin e minierave Glencore – janë të regjistruara në territorin e tij prej 239 kilometrash katrorë (të regjistruara nuk do të thotë se bizneset janë të vendosura fizikisht në Zug, megjithatë; shumë thjesht përdorin një adresë Zug për qëllime tatimore ndërsa ndodhen diku tjetër), shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Kjo për shkak se Zug është një vend shumë tërheqës për bizneset dhe individët si – dhe jo vetëm sepse është kaq i bukur.
Norma konkurruese e tatimit
Zug krenohet me normën më të ulët të taksës së korporatave (11.9 për qind) në vend, megjithëse është pak më poshtë se kantonet e tjera qendrore me normë të favorshme si Nidwalden (12 për qind) dhe Lucerne (12.2 për qind).
Për krahasim, kantoni i Bernës ka normën më të lartë të taksës së korporatave në vend – 21 përqind.
Për sa i përket tatimit mbi të ardhurat për individët, edhe këtu Zugu i kalon të gjitha: norma maksimale arrin në 22 për qind të të ardhurave të tatueshme; për krahasim, kjo normë është mbi 35 për qind në Neuchâtel, përcjell tutje albinfo.ch.
Pse taksat e Zug-ut janë kaq të ulëta?
Ashtu si shumë nga kantonet rurale të Zvicrës, Zugu dikur ishte mjaft i varfër, me shumicën e popullsisë së tij që jetonte pak në bujqësi dhe blegtori.
Por në vitin 1946, qeveria kantonale pati një ide brilante për të rritur arkat e saj si dhe prosperitetin e saj: ajo vendosi të mbështillet në bizneset në brigjet e saj duke ofruar norma taksash më të mira se diku tjetër – dhe ajo ia ka dalë qartë në këtë ndjekje.
Në Zvicër, kantonet janë të lira të vendosin normat e tyre tatimore për të tërhequr investime. Zug e ka arritur këtë qëllim, duke pasur parasysh numrin e kompanive të vendosura në kanton.
Po në lidhje me normat e taksave personale?
Siç raportoi The Local në dhjetor 2022, “familjet jetojnë veçanërisht në mënyrë të favorshme” në komunat e Zugut.
Për shembull, me të ardhura familjare prej 150,000 frangash, vetëm 2.15 për qind tatim duhet të paguhet në qytetin e Baar. Duke marrë rastin e studimit të një familjeje me dy fëmijë dhe 150,000 franga të ardhura shtëpiake, kjo është përqindja e të ardhurave që shkon drejt totalit të taksave (komuna, kanton dhe federal):
Baar: 2.11 për qind
Zug: 2.12
Walchil: 2.13
Risch: 2.14
Unterägeri: 2.15
Steinhausen: 2.16
Cham: 2.17
Oberägeri: 2.18
Hünenberg: 2.23
Menzingen: 2.23
Përsëri për qëllime krahasimi, në të njëjtat kushte, komunat në kantonin Neuchâtel vendosin taksa që variojnë nga 13 në mbi 14 për qind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *