Pse zviceranët janë më pak të lumtur?

Shpërndaje lajmin

Që nga publikimi i Raportit Botëror të Lumturisë në vitin 2012, Zvicra është renditur gjithmonë pranë kryesimit. Në raportin e 2015-ës ajo u rendit e para.
Raporti hedh një vështrim serioz në disa masa të vështira për t’u llogaritur, por të rëndësishme të mirëqenies njerëzore. Ai synon të zhvendosë matjen e mirëqenies përtej metrikave të tilla si pasuria, matja e përdorur tradicionalisht.
Të dhënat dhe sondazhet e kryera në çdo vend çojnë në rezultate për pasurinë, jetëgjatësinë e shëndetshme, mbështetjen sociale, besimin, lirinë për të marrë vendime për jetën, bujarinë dhe distopinë. Distopia është një element i shtatë i pamatshëm, i cili përdoret gjithashtu për të llogaritur dallimet kulturore, shkruan albinfo.ch.
Këtë vit Zvicra ra në vendin e katërt pas Islandës (3), Danimarkës (2) dhe Finlandës (1). Islanda dhe Zvicra ndërruan vendet. Dallimet midis kombeve në 5 vendet e para janë të vogla. Ka 309 pikë midis Finlandës (7,821) dhe Zvicrës (7,512). Kjo është e barabartë me një ndryshim prej 4%.
Dallimi më i madh midis liderit Finlandë dhe Zvicrës janë faktorët e pashpjegueshëm (distopia). Zvicra është gjithashtu pak prapa Finlandës për mbështetjen sociale, lirinë për të bërë zgjedhje të jetës dhe korrupsionin e perceptuar, por përpara në PBB për frymë, jetëgjatësi të shëndetshme dhe bujari.
Rënia e Zvicrës në renditje që nga viti 2015 është për shkak të një kombinimi të kthimit të saj dhe përmirësimeve në rezultatet e Finlandës (7,406 -> 7,821 +5,6%) dhe Danimarkës (7,527 -> 7,636 +1,4%). Edhe Islanda (7,561 -> 7,557 -0,0%) dhe Zvicra ranë, por Zvicra ra më shumë (7,587 -> 7,512 -1,0%). Megjithatë, rënia në rezultatin e Zvicrës ishte më pak se 1.0%.
Raporti thoshte se vlerësimet e jetës ishin jashtëzakonisht elastike përballë Covid-19. Pandemia çoi në shëndet dhe papunësi më të keqe dhe theksoi dallimet para-ekzistuese midis burrave dhe grave dhe atyre me të ardhura të ulëta dhe të larta. Në të njëjtën kohë, kjo çoi në nivele më të larta të dhurimeve, vullnetarizmit dhe sjelljeve të tjera prosociale. Dashamirësia globale u rrit me 25% në 2021 krahasuar me nivelin e saj para pandemisë, e udhëhequr nga ndihma e të huajve, por me rritje të fortë edhe në donacione dhe vullnetarizëm. Përtej pakicave të vogla të zemëruara, pandemia duket se ka çuar në një pandemi globale të dashamirësisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.