Pse zviceranët mendojnë se janë superiorë ndaj të tjerëve?

0
Shpërndaje lajmin

Zvicra është një vend i vogël i rrethuar (me përjashtim të Lihtenshtajnit) nga kombe më të mëdha. Megjithatë, kur bëhet fjalë për perceptimin e tyre për veten, zviceranët besojnë se janë shumë më superiorë se fqinjët e tyre dhe vendet e tjera gjithashtu.
Ky vetëvlerësim mund të bazohet në një numër sondazhesh ndërkombëtare që e vendosin Zvicrën në krye, ose shumë afër majës, në kategori të ndryshme, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Për shembull, vetëm këtë vit, Zvicra fitoi titullin “Vendi më i mirë në botë” nga US News & World Report, dhe ekonomia më novatore në botë nga një organizatë e Kombeve të Bashkuara.
Nuk i harxhohet askujt që në të gjitha studimet dhe sondazhet, qoftë në vlerësimin e cilësisë së jetës apo të ekonomisë, Zvicra vazhdimisht mposht kombin tjetër që gjithashtu mendon shumë mirë për veten – Shtetet e Bashkuara.
Zviceranët besojnë sinqerisht se janë më të mirë se të tjerët në shumë fusha.
Për shembull:
Ekonomia e tyre është më e fortë
Është sigurisht e vërtetë që ekonomia e Zvicrës është e fuqishme.
Norma e tij e inflacionit, tani dhe përgjithësisht, është më e ulët se në të gjithë zonën euro, dhe shkalla e saj e papunësisë është gjithashtu shumë më e ulët se ajo e BE-së.
Edhe gjatë pandemisë Covid në 2020, ekonomia e Zvicrës, ndonëse sigurisht e dobësuar, ishte ende “më elastikja” në botë, sipas hulumtimit të kryer në atë kohë.
Arsyeja është se Zvicra “kombinon qeverisjen e klasit botëror me nivele të larta të kapitalit social dhe rezistencë të lartë sociale. Ajo gjithashtu ka sisteme të forta financiare, nivele të menaxhueshme borxhi dhe elasticitet të mirë të sistemit shëndetësor”, tregon hulumtimi, përcjell tutje albinfo.ch.
Efikasiteti
Pavarësisht nëse janë trenat (kryesisht) të përpiktë ose infrastruktura shumë e zhvilluar dhe e mirëmbajtur, Zvicra funksionon si ora proverbiale zvicerane.
Zviceranëve u pëlqen që çdo gjë të funksionojë pa probleme dhe me efikasitet, dhe besojnë se janë më të mirë në këto aftësi se vendet e tjera – dhe ndoshta janë.
Ata priren t’i shikojnë me përçmim vendet ku këto tipare bien anash, duke akuzuar me gisht italianët dhe francezët (siç bëjnë zakonisht kur diçka nuk shkon në Zvicër), por edhe gjermanët.
Në fakt, në vitin 2019, një zgjerim i linjave të Deutsche Bahn në Zvicër hasi në kundërshtime sepse zviceranët ishin të shqetësuar se gjermanët e vonuar do të prishnin sistemet e tyre të transportit të organizuar në mënyrë komplekse, përcjell tutje albinfo.ch.
Stabiliteti
Ashtu siç vlerësojnë efikasitetin dhe organizimin e mirë, zviceranëve u pëlqen që gjithçka të jetë e ekuilibruar dhe e qëndrueshme (dhe nëse është e mundur, e parashikueshme) në vend që të sundohet nga kaosi dhe rastësia.
Ata besojnë se e kanë përvetësuar këtë aftësi më mirë se kushdo tjetër – sigurisht më mirë se, e keni marrë me mend, francezët dhe italianët.
Sistemi politik i drejtuar nga qytetarët
Ndërsa politika e kombeve të tjera është shpesh e paqëndrueshme, sistemi i Zvicrës kombinon cilësitë e lartpërmendura: efikasitetin dhe stabilitetin.
Në vend të skandaleve dhe çrregullimeve të përgjithshme që nxisin diskursin politik në shumë vende të tjera, anëtarët e kabinetit zviceran shkojnë mirë, me njëri-tjetrin, të paktën në publik. Çfarëdo dallimesh të mëdha që mund të kenë mes tyre, ata praktikojnë parimet e konsensusit dhe kolegjialitetit. Zviceranët e vlerësojnë atë për markën e tyre unike të demokracisë së drejtpërdrejtë, ku populli, në vend të zyrtarëve të zgjedhur, mbajnë të gjithë pushtetin dhe kanë fjalën e fundit në proceset dhe vendimet politike që formësojnë jetën e tyre.
Duke shkuar në qendrat e votimit mesatarisht katër herë në vit për të votuar për çështje të ndryshme me rëndësi kombëtare ose lokale, zviceranët besojnë vërtet se kanë sistemin më të mirë politik në botë.
Duke folur më shumë gjuhë se kushdo tjetër
Siç u pëlqen ndonjëherë të theksojnë për të pohuar epërsinë e tyre, gjermanët flasin gjermanisht, frëngjisht flasin frëngjisht dhe italianët flasin italisht. Por zviceranët i flasin të treja – dhe më pas disa.
Ndërsa është e vërtetë që jo çdo zviceran i flet të treja gjuhët kombëtare (edhe pse disa i flasin), shumica kanë nivele të ndryshme të rrjedhshmërisë në dy, plus të paktën pak anglisht.
Sipas mendimit të tyre, ky shumëgjuhësi i bën ata më të lartë se pothuajse kushdo tjetër në Evropë, dhe gjetkë gjithashtu.
A i shohin zviceranët anët e tyre negative?
Le të themi vetëm se zviceranët nuk besojnë se janë inferiorë ndaj askujt, më së paku ndaj francezëve dhe italianëve.
Nëse thoni ndryshe, ata do të vënë në dukje se arritën të krijonin një komb neutral, sovran, politik dhe ekonomikisht të qëndrueshëm dhe të begatë, ndërsa shumë të tjerë nuk e kanë bërë. Ju nuk mund të debatoni vërtet me këtë.
Ata gjithashtu mund të thonë se nëse nuk ju pëlqen vendi i tyre, duhet të largoheni dhe të shkoni të jetoni në vendin tuaj – dhe nuk mund të debatoni as me këtë.
E vetmja ‘negative’ që ata mund të pranojnë është se Zvicra është një vend i shtrenjtë për të jetuar dhe se ata nuk janë të kënaqur me koston në rritje të jetesës.
Megjithatë, ata mund të argumentojnë gjithashtu se pagat e larta të Zvicrës kompensojnë, të paktën pjesërisht, koston e jetesës.
Në fakt, ka një logjikë të caktuar në këtë argument.
Një analizë e thellë e barazisë së fuqisë blerëse nga një platformë dixhitale punësimi Glassdoor tregon se nëse shikoni ‘pamjen e madhe’ – duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm – situata e kostos së jetesës në Zvicër nuk është aq e keqe sa shumë njerëz. besoj.
“Duke marrë parasysh jo vetëm të ardhurat dhe koston e jetesës, por edhe efektet e diferencave në taksa, është e mundur të nxirret një tregues i standardit të jetesës pas tatimit, bazuar në fuqinë blerëse lokale”, raportoi studimi.
“Faktorë të ndryshëm” në këtë kontekst nënkupton normën e ulët të inflacionit (në krahasim me vendet e tjera), punësimin e lartë dhe një ekonomi të fortë – të gjitha këto tregojnë se Zvicra po i kalon vendet e tjera evropiane në shumë fronte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *