October 9, 2021

Psilocibina, përbërja e kërpudhave magjike efektive kundër depresionit

Shpërndaje lajmin

Përbërja psikocedelike psilocibina, e gjetur në kërpudhat magjike, është aq e mirë në uljen e simptomave të depresionit sa trajtimi konvencional, ka zbuluar një studim i ri.

Kur bëhet fjalë për të përmirësuar në mënyrë aktive mirëqenien tonë dhe aftësinë e njerëzve për të ndjerë kënaqësi, ilaçi psikedelik ka një efekt të fuqishëm

Psychedelics janë duke u studiuar për një sërë problemesh të shëndetit mendor, por ekspertët paralajmërojnë se kjo është një provë e vogël që do edhe shumë kërkime të tjera.

Për tre dekadat e fundit, që kur Prozac doli në treg, barnat e reja për depresionin dhe ankthin kanë qenë përgjithësisht variacione në të njëjtën temë.

Megjithatë, për një pjesë të konsiderueshme të njerëzve ato shkaktojnë efekte anësore të padëshirueshme, ndalojnë së dhëni efekt në depresion ose nuk japin që në fillim.

Në studim, 59 pjesëmarrësve në provë iu dha ose psilocibinë ose një antidepresiv i zakonshëm i quajtur një frenues selektiv i rimarrjes së serotoninës (SSRI).

Shkencëtarët nga Qendra për Kërkime Psychedelic të Kolegjit Imperial të Londrës matën disponimin dhe funksionimin e pjesëmarrësve duke përdorur një numër masash të ndryshme.

Masa e tyre kryesore vlerëson simptomat e depresionit të njerëzve bazuar në përgjigjet e tyre në pyetjet në lidhje me gjumin, energjinë, oreksin, gjendjen shpirtërore dhe mendimet e vetëvrasjes.

Këto pyetje janë përqendruar kryesisht nga ana negative: pra i pyesnin nëse ishin të trishtuar në vend që t’i pyesnin a ishin të lumtur.

Me këtë masë, psilocibina vepronte si dhe një antidepresiv konvencional, një SSRI i quajtur escitalopram.

Të 59 pjesëmarrësit panë ulje të krahasueshme të simptomave të tyre depresive.

Por në disa masa të tjera, megjithëse nuk ishin fokusi kryesor i shkencëtarëve, ilaçi psikedelik performoi shumë më mirë.

Kjo përfshin masat e punës dhe funksionimit shoqëror, mirëqenien mendore dhe aftësinë për t’u ndjerë të lumtur.

Studimi është ndër të parët që vendos psikedelikun kokë më kokë me një trajtim tradicional të depresionit./e.b-abcnews.al


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *