Punësimi në Zvicër merr goditje të mëdha shkaku i Covid-19

Share

punesimi2520sezonal

Pandemia Covid-19 shkaktoi një rritje të konsiderueshme të papunësisë në Zvicër vitin e kaluar. Përdorimi masiv i masave të punës për një kohë të shkurtër ndihmoi në zbutjen e ndikimit në bizneset dhe punëtorët, thonë autoritetet, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch

Shkalla vjetore e papunësisë u rrit në 3.1% vitin e kaluar për shkak të pandemisë Covid-19, njoftoi Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco) të premten.

Shifra e vitit 2019 ishte 2.3%.

“Një normë mesatare e papunësisë prej vetëm 3.1% për vitin 2020 duhet të mirëpritet në rrethana”, deklaroi Boris Zürcher, kreu i Drejtorisë së Punës të Seco, në një konferencë shtypi në Bernë. Në pranverë, Seco kishte parashikuar që papunësia të rritet në 4%. Numri i punëkërkuesve arriti në 260,000 në fund të dhjetorit 2020, që përfaqëson një rritje prej 34,9% në 2019 – niveli më i lartë që nga shkurti 1997.

Rritja e shpejtë e papunësisë nga mesi i marsit u ngadalësua gjatë verës, por u rrit përsëri në fund të vitit, tha Seco. Në veçanti sektorët e hotelit dhe hotelierisë, transportit, prodhimit dhe turizmit janë goditur rëndë nga pandemia, përcjell tutje albinfo.ch


Share

Komente