December 8, 2021

Qeveria është gati të veprojë pas rritje së rasteve

Shpërndaje lajmin

Këtë javë, 30,254 raste të reja të Covid-19 u raportuan në Zvicër, 36% më shumë nga 22,206 të regjistruara një javë më parë. Në një bazë mesatare lëvizëse 7-ditore, numri i rasteve të reja ditore ishte 4,322. Hera e fundit që numri i rasteve ishte kaq i lartë në Zvicër ishte dimri i kaluar, megjithëse niveli aktual është nën kulmin.

Në përputhje me rastet në rritje, shtrimet në spital janë rritur ndoshta me rreth 30%. Vonesa kohore në mbledhjen e të dhënave e bën të vështirë arritjen e një shifre të saktë. Shifra e raportuar për javën e kaluar u rrit 21% nga 228 në 275 sapo të dhënat u futën. Nëse shifra e kësaj jave prej 298 rritet me një shumë të ngjashme, do të arrijë në 359, një shifër 30% mbi 275 të javës së kaluar, përcjell albinfo.ch.

Mos vaksinimi mbetet një tipar kyç i atyre që përfundojnë në spital me Covid-19. Nga ata që hynë në spital midis 31 tetorit dhe 14 nëntorit 2021, vetëm 33% ishin të vaksinuar plotësisht. Nga ata të moshës 40 vjeç e lart, shkalla ishte 36%. Kjo është një përqindje relativisht e vogël duke pasur parasysh nivelin aktual të vaksinimit të plotë – më shumë se 80% e atyre 40 vjeç e lart janë të vaksinuar plotësisht. Në thelb, ata 40 vjeç e lart që janë plotësisht të vaksinuar po hyjnë në spital me një të shtatën e përqindjes së të tjerëve, përcjell tutje albinfo.ch.

Në të njëjtën periudhë, mes atyre 70 vjeç e lart, 51% e të shtruarve ishin të vaksinuar plotësisht. Por duke qenë se 90% e kësaj grupmoshe janë plotësisht të vaksinuar, kjo do të thotë se ata që nuk janë plotësisht të vaksinuar po shtrohen në spital me 9 herë më shumë se të vaksinuarit plotësisht.

Pacientët me Covid-19 aktualisht përbëjnë 17.5% të pacientëve në kujdesin intensiv me 80.0% të shtretërve të kujdesit intensiv të zënë. Këto përqindje janë rritur me 3.4 dhe 4.2 pikë përqindje në një javë.

Vdekjet nga Covid-19 u rritën edhe këtë javë. Vdekjet ndoshta janë rritur me rreth 19%. Vonesa kohore në mbledhjen e të dhënave e bën të vështirë llogaritjen e një shifre të saktë. Shifra e raportuar për javën e kaluar u rrit 36% nga 39 në 53 sapo erdhën të dhënat. Nëse shifra e kësaj jave prej 46 rritet me një shumë të ngjashme, do të arrijë në 63, një shifër 19% mbi 53 të javës së kaluar.

Në të njëjtën kohë, lidhja midis infeksioneve Covid-19 dhe shtrimeve në spital dhe vdekjeve duket se është dobësuar. Aktualisht, raporti i vdekjeve ndaj rasteve është rreth një e pesta e asaj që ishte në të njëjtën kohë të vitit të kaluar. Shkalla e lartë e imunitetit nga vaksinimet dhe ekspozimi ndaj virusit duket se e kanë dobësuar lidhjen.

Megjithatë, qeveria është e shqetësuar nga situata në Gjermaninë dhe Austrinë fqinje. Një spital në Bavari duhej të transferonte një pacient në Itali këtë javë, i pari për Gjermaninë. Sipas Spiegel vetëm një në katër spitale gjermane është aktualisht në gjendje të mbajë një shërbim të rregullt të kujdesit intensiv pasi rastet ditore rriten shumë mbi majat e mëparshme. Një e treta e banorëve gjermanë nuk janë plotësisht të vaksinuar. Rastet e reja ditore janë rreth 50,000 në Gjermani, afërsisht dyfishi i pikut të mëparshëm. Këtë javë, Austria vendosi një bllokim për të pavaksinuarit përpara se ta shtrinte atë për të gjithë nga e hëna. Rastet e reja ditore në Austri janë rritur nga rreth 2,000 në rreth 15,000 brenda një muaji.

Normat e vaksinimit në Zvicër janë të ngjashme me ato në Gjermani dhe Austri. Deri në fund të kësaj jave, 65% ishin vaksinuar plotësisht dhe 2% të tjerë të vaksinuar pjesërisht. Shkalla është rritur me vetëm 3% që nga fundi i shtatorit 2021. Ashtu si Gjermania dhe Austria, Zvicra ka një lëvizje të mirë-vendosur kundër vaksinimit, e cila mbështetet nga disa liderë politikë.

Këtë javë, Alain Berset, ministri i shëndetësisë i Zvicrës, tha se nuk nevojiten masa më të rrepta për momentin, por se përgjigja do të varet nga sjellja e të gjithëve ne dhe nga evoluimi i situatës në sistemin shëndetësor. Berset theksoi rëndësinë e respektimit të rregullave të higjienës. Nëse është e nevojshme, kantonet mund të ashpërsojnë masat, tha ministri. Gjatë javëve të fundit, kantonet në Zvicrën qendrore dhe lindore janë goditur më shumë se pjesa tjetër e Zvicrës. Normat më të larta të infeksionit lidhen me shkallë më të ulët të vaksinimit në disa raste, veçanërisht në grupmoshat më të vjetra.

Fokusi i qeverisë mbetet te vaksinimi për të ndihmuar në kufizimin e qarkullimit të virusit dhe frenimin e infeksioneve. Ofensiva e vaksinimit vazhdon, tha Alain Berset. Ai gjithashtu diskutoi dozat e treta. Pas 6 muajsh, imuniteti bie nga 90% në 80% tek ata mbi 65 vjeç, tha ai, kështu që një dozë e tretë është një nxitje e dobishme për imunitetin.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *