Qeveria zvicerane ndihmon nënat që punojnë më shumë

0
Shpërndaje lajmin

Në Zvicër, nënat kanë shumë më tepër gjasa të kenë punë të paguar sesa 30 vjet më parë. Në vitin 2021, 82% kishin punësim të paguar krahasuar me 60% në vitin 1991. Gjatë kësaj periudhe, Zvicra ka kaluar në një nga normat më të ulëta evropiane të nënave që punojnë në një nga më të lartat.
Megjithatë, mbetet një hendek i konsiderueshëm i punësimit midis grave me fëmijë (82%) dhe grave pa to (93%). Përveç kësaj, pak baballarë kanë hequr dorë nga puna për t’i lënë vendin nënave që të punojnë më shumë – normat e punësimit të baballarëve ranë vetëm 2 pikë përqindje nga 99% në 97% midis 1991 dhe 2021. Në vitin 2021, një hendek prej 15 pikë përqindje mbeti midis përqindja e nënave (82%) dhe baballarëve (97%) në punë me pagesë.
Përveç kësaj, nënat që punonin më pak orë të paguara se baballarët. Në vitin 2022, 78% e nënave që punonin me fëmijë të moshës shkollore punonin me kohë të pjesshme krahasuar me 14% të baballarëve, një ndryshim prej 64 pikë përqindjeje, përcjell albinfo.ch,
Shumica e nënave nuk janë të interesuara të punojnë më shumë
Një sondazh tregoi se shumica (75%) e nënave që punonin ishin ose të kënaqura me situatën aktuale (48%) ose do të preferonin të punonin më pak (27%). Vetëm 25% donin të punonin më shumë orë. Ndër 20% që nuk punojnë, 82% do të donin të punonin dhe 18% jo. Në përgjithësi, 36% e nënave duan më shumë punë dhe 64% janë të kënaqura ose duan më pak punë, përcjell tutje albinfo.ch.
Barrierat mbeten për ato nëna që duan të punojnë më shumë
Për një pakicë të konsiderueshme (36%) të nënave që shpresojnë të punojnë më shumë, barrierat mbeten. Ato kryesore përfshijnë një sistem tatimor ndëshkues, leje prindërore të shtrembëruar dhe sfida për kujdesin ndaj fëmijëve.
Zvicra i takson prindërit mbi të ardhurat e tyre të kombinuara. Kjo i shtyn të ardhurat e dyta në grupet më të larta të taksave, duke penalizuar familjet me dy prindër që punojnë duke taksuar një pjesë të madhe të të ardhurave të dyta.
Një tjetër pengesë për nënat që punojnë është sasia e vogël e lejes prindërore të paguar për baballarët. Aktualisht, nënat marrin 14 javë dhe baballarët 2. Hendeku midis të dyjave favorizon kompromentimin e punësimit të nënave ndaj baballarëve.
Një zgjidhje për këtë është kalimi në një grup të përbashkët pushimi prindëror që mund të ndahet lirisht midis nënave dhe baballarëve. Një sistem i tillë zgjidh problemin e një grupi (familjet me të ardhura të dyfishta) që përfitojnë në mënyrë disproporcionale nga diçka për të cilën paguajnë të gjithë, përfshirë familjet me një prind që punon. Një komision parlamentar këshilloi kalimin në një sistem të tillë si një mënyrë për të zgjidhur paragjykimet në sistemin aktual. Pa këtë paragjykim, mund të ketë qenë politikisht e mundur të diskutohet rritja e lejes. Megjithatë, ideja u refuzua nga shumë politikanë në favor të shtimit të pushimit të veçantë të atësisë, një sistem që favorizon familjet me të ardhura të dyfishta. Siç prisnin shumë, leja e veçantë e atësisë u negociua deri në 2 javë nga kundërshtarët e shqetësuar nga kostoja shtesë dhe paragjykimi ndaj familjeve me të ardhura të vetme. Më pas, më 27 shtator 2020, ai u pranua nga votuesit në një referendum.
Aksesi në kujdesin ndaj fëmijëve është një tjetër sfidë kryesore. Në Zvicër, shkolla zakonisht përfundon në mesditë dhe rifillon në orën 13:30. Kjo shkakton një dhimbje koke për shumë prindër që punojnë. Përveç kësaj, kujdesi për fëmijët është zakonisht i pakët dhe i shtrenjtë, përcjell albinfo.ch.
Plani
Duke parë përfitimet ekonomike të një fuqie më të madhe punëtore, një zgjidhje të mundshme për mungesën e punëtorëve të kualifikuar dhe mënyrat për të reduktuar pabarazinë gjinore të mbetur në Zvicër, Këshilli Federal dëshiron ta bëjë më të lehtë për ato nëna që duan më shumë punë që të kenë qasje në të.
Raporti i Këshillit Federal synon të ndihmojë nënat që punojnë në katër fusha të gjera: rritja e disponueshmërisë së kujdesit të përballueshëm për fëmijët, inkurajimi i punëdhënësve për të ofruar kushte më fleksibël pune miqësore për familjen, përmirësimi i arsimit profesional për të ndihmuar rihyrjen në fuqinë punëtore dhe zvogëlimi i pengesave tatimore për ata që fitojnë të dytën. Në pranimin e raportit, Këshilli Federal po angazhohet publikisht për të bërë përparim në këto fusha.
Por ka disa lëshime të dukshme. Problemi i ngarkuar politikisht i drekës në shkollë dhe mundësia e pushimit prindëror të përbashkët nuk përmendet. Shkollat ​​dhe mësuesit janë rezistente ndaj të parëve dhe politikanët, zakonisht në të majtë, janë rezistent ndaj lejes prindërore të bashkuar.
Një çështje tjetër që nuk trajtohet në raport është numri i madh i grave dhe nënave refugjate që nuk punojnë. Shtatë vjet pas mbërritjes në Zvicër, vetëm 30% e grave refugjate të moshës 16 deri në 55 vjeç kanë punë të paguar. Mungesa e arsimit duket se lidhet me këtë – vetëm 34% e grave që vijnë para moshës 17 vjeç kanë më shumë se një arsim shkollor pas 5 vitesh në Zvicër, krahasuar me 53% të meshkujve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *