Qeveria zvicerane propozon zgjerimin e rezervave kombëtare të ushqimit

0
Shpërndaje lajmin

Zvicra ka filluar konsultimin për një propozim të qeverisë që synon të rrisë rezervat ushqimore nga një rezervë katërmujore në një rezervë 12 mujore, për të furnizuar vendin në rast të mungesës së madhe ushqimore, përcjell albinfo.ch
Nëse Zvicra do të përballej me një mungesë të madhe ushqimore, rezervat aktuale të vendit do të zgjasin për tre deri në katër muaj. Qeveria tani po propozon ta rrisë këtë në 12 muaj, megjithëse në një nivel të reduktuar, tha ajo në një njoftim për shtyp Lidhje e jashtme (e disponueshme në DE, FR, IT) të mërkurën.
Rezervat janë llogaritur aktualisht për të mbuluar një mungesë të plotë në importet ushqimore, si për produktet e papërpunuara ashtu edhe për ato të përpunuara. Për të arritur mbulimin e propozuar 12-mujor, rezervat e drithërave duhet të rriten me 50% dhe vajrat dhe yndyrat ushqimore me 25%, shkroi qeveria. Megjithatë, rezervat e ushqimit të kafshëve do të reduktohen.
Rezervat e rezervave private do të duhet gjithashtu të rrisin kapacitetin e tyre të ruajtjes. Kjo do të përfshinte një kosto vjetore të rritur prej 17 milionë CHF si dhe 84 milionë CHF shtesë për zgjerimin e stoqeve kombëtare. Sipas qeverisë, këto kosto shtesë do të mbuloheshin nga Kontributi i Fondit të Garancisë. Lidhja e jashtme Ky fond u krijua për të mbuluar kostot e magazinimit dhe kapitalit si dhe humbjen e çmimit për stoqet e detyrueshme.
Me zgjerimin e rezervave të detyrueshme, prodhimi vendas do të vazhdojë të ketë një rëndësi të madhe për të kontribuar në rendimentin e stokut, thanë ministrat.
Plani i nënshtrohet një procesi konsultimi që zgjat deri më 11 gusht 2023, përcjell tutje albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *