November 28, 2021

Qumështi formulë për foshnja, i pa studiuar mirë

Shpërndaje lajmin

Formulat e foshnjave, të shitura te prindërit e rinj për të zëvendësuar ushqyerjen me gji, në përgjithësi janë të testuara dobët dhe për këtë arsye rrezikojnë të shoqërohen me pretendime mashtruese përsa i përket ushqyerjes, paralajmëron një studim i botuar në “British Medical Journal”, transmeton Afp, përcjell Albinfo.ch.

Këta zëvendësues, për shembull, të përbërë nga proteinat e qumështit të lopës, përfaqësojnë një treg në rritje në botë, duke premtuar se do t’i sigurojnë foshnjës ushqim të barabartë me qumështin e nënës së tij.

Prandaj prodhuesit e qumështit të foshnjave duhet të kryejnë në mënyrë sistematike prova klinike për të vërtetuar se produkti i tyre ushqen mjaft mirë foshnjën.

“Por këto gjykime nuk janë të besueshme”, përfundojnë autorët e studimit.

Studimi shqyrtoi kryerjen e 125 gjykimeve të kryera që nga viti 2015.

Për katër të pestat e tyre, ka mjaft boshllëqe për të dyshuar në përfundimet e tyre.

Për shembull, gjykimet e shumta nuk specifikojnë para se të zhvillohen se çfarë duhet të vlerësohet.

Për të qenë i besueshëm, një provë e mirë klinike duhet, përkundrazi, të jetë e qartë që në fillim për objektivin e saj, përndryshe studiuesi mund të tundohet të mbajë vetëm atë që i përshtatet atij.

Një problem tjetër është se disa sprova përjashtojnë në mënyrë arbitrare foshnjat nga grupi i testimit, gjë që ngre shqetësime për një krahasim të shtrembëruar.

“Në fund, përfundimet janë pothuajse gjithmonë të favorshme”, theksojnë autorët.

Ata gjithashtu besojnë se gjykimeve u mungojnë masat mbrojtëse për të siguruar që foshnjat e testuara nuk janë në rrezik, përfshirë ushqyerjen e pamjaftueshme.

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *