Rekord temperaturë e ulët në këtë zonë të Zvicrës

Shpërndaje lajmin

Mediat zvicerane shkruajnë se në mbrëmjen e së premtes ishte shumë ftohtë në Berner Oberland, përcjell albinfo.ch.
Termometri tregoi minus 42.3 gradë në Berner Oberland.
Këtë e raportoi Kaltluftseen.ch, një fenomeni i liqenit të ajrit të ftohtë që e shpjegon se akumulimi i ajrit të ftohtë formohet lokalisht në terrene të mbyllura në pengesa si rezultat i akumulimit të ajrit të ftohtë”. Një liqen me ajër të ftohtë është një koleksion i ajrit të ftohtë në një gropë në tokë. Fenomeni ndodh shpesh në male.
Liqenet me ajër të ftohtë formohen kryesisht gjatë natës kur sipërfaqja e tokës dhe ajrit formojnë direkt këtë ftohësi. Në një shpat mali, ky ajër i ftohtë rrjedh poshtë dhe mund të grumbullohet në depresione ose pengesa të tjera. E veçanta është gjithashtu se në zonën e liqeneve me ajër të ftohtë mund të gjenden temperatura shumë të ndryshme në distanca shumë të shkurtra.
Ka disa liqene me ajër të ftohtë në Zvicër. Deri tani më i ftohti të premten ishte Sägistalsse në Berner Oberland.
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *