‘Riciklimi’: Çka në Zvicër i befason më shumë të huajt?

0
Shpërndaje lajmin

Politika zvicerane “është një plus i madh”
Disa të anketuar përmendën faktin se banorët e Zvicrës ishin aq të angazhuar politikisht si një surprizë e këndshme. Në Zvicër, çdo vendim i rëndësishëm politik nga qeveria duhet të hidhet në votim publik. Kjo është e përfaqësuar në zgjedhjet dhe referendumet e rregullta, të cilat gjithashtu mund të provokohen nga fushata publike ose iniciativa.
Cornelius Moloney nga Solothurni zbuloi se “politika këtu është një plus i madh. Gjithçka ka të bëjë me njerëzit dhe jo me politikanët. Është më afër demokracisë reale në Evropë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Shkurtimisht, ai zbuloi se ndërsa në shumë vende të tjera “politikanët nuk u besojnë njerëzve që të marrin vendimet e duhura”, në Zvicër “kushdo mund të organizojë një referendum nëse marrin mjaft njerëz për t’u regjistruar dhe politikanët shkojnë mirë me rezultatin”.
Mbledhja e mbeturinave
Ndërsa një i anketuar përmendi “gjobat jashtëzakonisht të larta të trafikut” si aspektin më befasues të jetës në Zvicër, të anketuar të tjerë zbuluan se mënyra se si zviceranët i hedhin mbeturinat e tyre – dhe i riciklojnë – është diku mes pak konfuze dhe e vështirë.
Një i anketuar thjesht tha se elementi më befasues ishte “mungesa e miqësisë mjedisore – ambalazhet dhe qeset plastike, vështirësia e riciklimit dhe fakti që nuk ka shumë makina elektrike”.
Një lexues i Bazelit vuri në dukje se si “gjithçka mblidhet në një” dhe se papritur “nuk ka praktikisht asnjë riciklim në qytet (Bazel).
“Kartoni dhe letra mblidhen vetëm një herë në muaj, kështu që vërtet mund të grumbulloni shumë para se të mblidhen dhe duhet ta ruani në shtëpinë tuaj.”
Lexuesi gjithashtu u befasua kur zbuloi se zviceranët përdorin thasë të veçantë mbeturinash dhe se “nëse i nxjerr këto thasë në ditën e gabuar (ose shumë herët), mund të gjobitesh”.
Ndërsa plehrat e përgjithshme zakonisht mblidhen para pronës suaj, ky nuk është rasti për riciklimin e qelqit, i cili duhet të hidhet nga banorët në Zvicër në qendrat specifike të grumbullimit në zonën e tyre, përcjell tutje albinfo.ch.
“Xhami është i rëndë! Është për t’u habitur që letra mblidhet, por qelqi jo,” tha ai.
“Të dielat janë të qeta”
Me t’u vendosur në Zvicër, David Orchard nga Bazeli u befasua nga “sa paqësore janë të dielat”.
Në Zvicër, të dielat konsiderohen të shenjta për shumë njerëz, dhe koha e qetësisë inkurajohet fuqimisht, që do të thotë se aktivitetet e zhurmshme më së miri shmangen gjatë gjithë ditës.
Por ndërsa periudhat e pushimit të vendit (Ruhezeiten/ temps de repos) ka të ngjarë të jenë surprizë për shumicën e të huajve (gjermanët përjashtohen), disa të anketuar kanë zbuluar gjithashtu se të kesh një ditë të tërë në heshtje është e mirë për shpirtin, përcjell tutje albinfo.ch.
“Shumë gjuhë”
Zvicra ka katër të ashtuquajtura gjuhë kombëtare: gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe romanisht, e cila flitet nga rreth 60,000 njerëz, kryesisht në kantonin juglindor të Graubünden.
Por ndërsa kjo e bën më të lehtë për disa të huaj integrimin në mënyrën e jetesës zvicerane, disa të anketuar e shohin numrin e gjuhëve që ofrohen (dhe detin e dialekteve lokale të gjermanishtes zvicerane) një sfidë.
Banorja e Cyrihut, Nadia La Madrid, u befasua me sasinë e gjuhës angleze të folur.
Një gjë që ajo e gjeti veçanërisht befasuese kur u transferua në Zvicër ishte “njerëzit që dëshironin gjithmonë të praktikonin anglishten e tyre ose nuk donin të flisnin gjermanisht të lartë”.
Ajo shpjegoi se kjo “e bën të vështirë të mësosh gjermanisht”.
Një e anketuar tha gjithashtu se zviceranët ishin shumë më të ngrohtë nga sa priste ajo, por se kishte qenë më e vështirë se sa pritej që fëmijët e saj të integroheshin.
“Shumë njerëz pinë duhan”
Disa të anketuar ishin gjithashtu të befasuar nga sa njerëz në Zvicër pinë duhan, veçanërisht duke pasur parasysh reputacionin zviceran për ajrin e pastër malor dhe sa i shëndetshëm mund të jetë për mushkëritë tuaja.
Megjithatë, 27.1 përqind e popullsisë zvicerane mbi moshën 15 vjeç pinin duhan (31 përqind burra dhe 23.3 përqind gra) në 2017.
Jana Baker nga Cyrihu tha se ishte e habitur kur zbuloi “sa njerëz pinë duhan dhe veçanërisht sa gra shihni duke pirë duhan jashtë”.
Sipas mendimit të saj, zakoni zviceran i pirjes së duhanit “nuk përputhet me imazhin stereotipik të ajrit malor dhe një stili jetese të shëndetshëm”.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *