Rimëkëmbje graduale e ekonomisë zvicerane, këto janë parashikimet e ekspertëve për 2024

0
Shpërndaje lajmin

Ekspertët nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO) dhe ata nga Qendra për Kërkime Ekonomike (KOF) në ETH Cyrih (ETH) ulin parashikimet e tyre të rritjes për produktin e brendshëm bruto (PBB) në vitin 2024. Megjithatë, këto parashikime janë të ekspozuara ndaj rreziqeve, veçanërisht të natyrës monetare.
Ekonomistët e SECO kanë ulur parashikimin e tyre për rritjen e PBB-së zvicerane të rregulluar për ngjarjet kryesore sportive në 2024 në 1.1%, krahasuar me 1.2% në parashikimet e shtatorit, sipas një njoftimi për shtyp të botuar të mërkurën. Në një kontekst të rimëkëmbjes graduale të ekonomisë globale, rritja duhet të kthehet në një ritëm normal, prej 1.7%, në vitin 2025.
E pa përshtatur për ngjarjet sportive, rritja e PBB-së do të jetë 1.5% në vend të 1.6% në 2024 dhe do të bjerë në 1.3% në 2025. Dy ngjarje të mëdha sportive do të zhvillohen në 2024, Lojërat Olimpike të Parisit dhe Kupa Evropiane e Futbollit në Gjermania dhe ndikimi i tyre në PBB-në zvicerane është i konsiderueshëm, duke shtrembëruar të dhënat thjesht ekonomike, shkruan RTS.
Nga ana e saj, Qendra për Kërkime Ekonomike (KOF) e Shkollës Politeknike të Cyrihut (EPFZ) ul parashikimin e saj për rritjen e PBB-së në vitin 2024, e përshtatur për ngjarjet kryesore sportive në 1.3%, krahasuar me 1.5% deri atëherë. Parashikimi për vitin 2025 është ulur në 1.8%, nga 1.9%.
Duke marrë parasysh ngjarjet sportive, PBB-ja pritet të rritet me 1.7% në vitin 2024 dhe 1.4% në vitin 2025, përsëri sipas KOF, në një komunikatë për shtyp të publikuar të mërkurën.
Në tremujorin e tretë të vitit 2023, ishte kryesisht sektori i shërbimeve ai që mbështeti ekonominë zvicerane, ndërsa industria vuajti nga situata ekonomike, tregon SECO. Ndërkombëtarisht, fotografia është e përzier. Nëse ekonomia amerikane i ka tejkaluar pritshmëritë, Kina po ecën mirë, ndërsa eurozona, dhe veçanërisht Gjermania, po shfaqin rritje të ngadaltë, veçanërisht në industri, përcjell albinfo.ch.
Industria zvicerane e eksportit pritet të vuajë nga dinamika e ngadaltë në Eurozonë në vitin 2024, parashikojnë ekspertët. Konsumi privat duhet të vazhdojë të ofrojë mbështetje dhe punësimi duhet të vazhdojë të rritet, por me një ritëm më pak të qëndrueshëm.
SECO ul parashikimin e inflacionit në 2023 në 2.1%, krahasuar me 2.2% sipas shifrave të shtatorit dhe e mban atë për 2024 të pandryshuar në 1.9%. Në vitin 2025, inflacioni pritet të bjerë në 1.1%.
Ekspertët parashikojnë një rikuperim gradual të ekonomisë globale dhe veçanërisht evropiane në vitin 2025, pas dy vitesh ngadalësim të aktivitetit ekonomik. Eksportet dhe investimet gjithashtu pritet të rriten sërish. Nga 2.0% në 2023, shkalla e papunësisë pritet të rritet në 2.3% në 2024 dhe në 2.5% në 2025.
Megjithatë, sipas SECO, ekzistojnë rreziqe të rëndësishme ciklike, veçanërisht gjeopolitike. Për më tepër, nëse inflacioni bazë mbetet i lartë, shtrëngimi i mëtejshëm monetar mund të shihet si i nevojshëm. Së fundi, duke pasur parasysh rritjen e normave të interesit në shumë vende, këto mund të kenë pasoja më të rëndësishme sesa pritej.
Rreziqet për tregtinë e jashtme zvicerane vijnë kryesisht nga zhvillimet në Gjermani dhe Kinë. Industria gjermane, nëse ngadalësohet më shumë se sa pritej, mund të tërheqë sektorët e ekspozuar të ekonomisë zvicerane. Së fundi, ekonomia kineze mund të ngadalësohet edhe më shumë se sa pritej, për shkak të krizës në sektorin e saj të pasurive të paluajtshme, borxhit të vendit dhe errësirës mbizotëruese.
Së fundi, rreziku i energjisë mbetet, pavarësisht relaksimit në punë. Megjithatë, në rast të mungesës së zgjatur të energjisë në Evropë, Zvicra nuk do t’i shpëtonte një recesioni, me presion të fortë mbi çmimet, shkruan SECO, shkruan RTS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *