Shpërndaje lajmin

Zvicra shpenzoi 3.59 miliardë CHF për ndihmën zyrtare për zhvillim në vitin 2021, ose 0.51% e të ardhurave bruto kombëtare (GNI), tha të martën Ministria e Jashtme, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.
Shifra shënon një rritje prej 243 milionë CHF në krahasim me vitin e kaluar, i cili nga ana tjetër, kishte parë një rritje në financim falë përpjekjeve ndërkombëtare për të trajtuar pandeminë Covid-19.
Në vitin 2021 elementët kryesorë të ndihmës zvicerane për zhvillim përfshinin financimin e urgjencës për Afganistanin (një tjetër 26 milionë CHF u miratua nga Parlamenti për të ndihmuar krizën humanitare) si dhe dhurimin e vaksinave të papërdorura Covid-19 dhe furnizimeve mjekësore për vendet në zhvillim, shkroi ministria. Ndihma zvicerane për zhvillim jashtë shtetit përfshin gjithashtu kostot që lidhen me ndihmën për refugjatët dhe azilkërkuesit në vend, të cilat arritën në 337 milionë CHF në 2021; pa i llogaritur ato, përqindja totale e GNI-së e shpenzuar për ndihmë do të ishte 0.46%. Të martën, Alliance Sud, një organizatë ombrellë që përfaqëson grupe të ndryshme ndihme, tha se Zvicra po “frynte shpenzimet e saj” duke shtuar kostot e azilit dhe vaksinat shtesë Covid-19 të dhuruara jashtë vendit. Objektivi zyrtar i Kombeve të Bashkuara për shpenzimet e ndihmës zhvillimore është 0.7% e GNI. Në vitin 2021, megjithatë, vetëm Norvegjia, Suedia, Luksemburgu, Danimarka dhe Gjermania e arritën këtë, midis anëtarëve të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD), e cila gjithashtu publikoi statistika të martën.
Zvicra ishte vendi i tetë më bujar nga 38 anëtarë të OECD-së për shpenzimet e ndihmës vitin e kaluar, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *