Rritet inflacioni bazë| 8.7% në janar, nivel rekord në 15 vitet e fundit

Shpërndaje lajmin

Pas frenimit në muajin nëntor, inflacioni bazë është rritur sërish në muajin janar. Me të dhënat që mat Banka e Shqipërisë, pritshmëritë që niveli i inflacionit të ulet në 3% duket se janë të largëta.
Inflacioni bazë arriti në 8.7% në muajin janar, nga 8.4% që kishte qenë në dhjetor. Ky është niveli më i lartë i 15 viteve të fundit, etapë kur filloi edhe seria e të dhënave historike të Bankës së Shqipërisë.
Rritja e çmimeve vjen, pas një frenimi të përkohshëm në muajin nëntor të vitit të kaluar. Me këtë tregues, sinjalet që inflacioni të kthehet në nivelin e shëndetshëm 3% janë në ekonomi, mund shkojnë edhe përtej vitit 2024.
Inflacioni bazë mat ndryshimin e çmimeve të konsumit, duke përjashtuar produktet që kanë luhatje të shpeshta në treg, si ushqimet dhe energjia. 
Për Eurozonën, treguesi i inflacionit bazë në muajin shkurt arriti në 5.6%, në rritje të mëtejshme nga niveli 5.3% i muajit janar.
Në mbledhjet e Këshillit Mbikëqyrës, Banka e Shqipërisë e ka mbajtur të pandryshuar normën bazë në 2.75%, pasi e kishte rritur për tre herë radhazi me 0.5% në mbledhjet e mëparshme. Ky frenim i dha një lloj frymëmarrjeje tregut financiar dhe veçanërisht tregut të bonove dhe obligacioneve të Qeverisë.
 
LEXONI GJITHASHTU:

Vlerësimi i Eurostat, rritet inflacioni bazë në BE, bie lehtë ai total
Ushqimet janë të shtrenjta, inflacioni u ul 7,2% në janar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *