Rritet numri i incidenteve kibernetike në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Zvicra pati një rritje të konsiderueshme në numrin e incidenteve të raportuara të krimit kibernetik vitin e kaluar, përcjell albinfo.ch.
Në të njëjtën periudhë, shkalla e vrasjeve dhe vjedhjeve ka rënë, ndërsa biçikletat elektronike u bënë një nga objektivat e preferuar të hajdutëve.
Zyra Federale e Statistikave raportoi të hënën se krimi kibernetik ishte rritur me 24% vitin e kaluar krahasuar më 2020.
Krimi dixhital më i zakonshëm ishte shitja mashtruese e mallrave joekzistente në internet që mashtronin njerëzit të paguanin për produkte që nuk u dorëzuan kurrë.
Pati gjithashtu një rritje në numrin e shkeljeve të raportuara që përfshinin sisteme mashtruese të pagesave dhe abuzimin e të dhënave personale të identifikimit dixhital për të kryer krime.
Rreth 30,351 krime u raportuan në hapësirën virtuale në vitin 2021. Në botën fizike, policia regjistroi 42 vrasje, që është një nga nivelet më të ulëta të vrasjeve që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 1982. Shumica e vrasjeve ndodhën brenda shtëpisë së familjes, ku gratë ishin deri tani viktima më e zakonshme.
Ka pasur gjithashtu më pak incidente të raportuara të akteve të rënda të dhunës, me përjashtim të kategorisë së përdhunimit që pati numrin më të madh të rasteve (757, një rritje prej 6%) në një dekadë. Vitin e kaluar pati një rënie të numrit të vjedhjeve, por dëshmoi një rritje të dukshme të numrit të automjeteve të vjedhura. Hajdutët synuan veçanërisht biçikletat elektronike, të cilat kanë parë rritje të shitjeve gjatë periudhës së pandemisë Covid-19. Vitin e kaluar, numri i vjedhjeve të biçikletave elektronike u rrit me gati 50% nga viti 2020, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.