Rritet vjedhja e biçikletave elektrike në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Vitet e fundit, çiklizmi është rritur në mënyrë eksponenciale në Zvicër: pothuajse gjysma e popullsisë zvicerane (45%) e konsiderojnë çiklizmin një nga aktivitetet e tyre kryesore fizike.
Fatkeqësisht, kjo tendencë shoqërohet edhe me rritje të vjedhjeve të këtyre automjeteve, veçanërisht atyre elektrike. Një studim i kryer nga HelloSafe raporton të dhëna në lidhje me fenomenin në Zvicër që nga viti 2019 dhe kostot përkatëse për siguruesit, transmeton albinfo.ch.
Edhe pse vjedhja e biçikletave është një plagë e vërtetë, ajo nuk ka të njëjtin intensitet në të gjitha kantonet. Në fakt, duke analizuar frekuencën, vërejmë se kantoni Basel-Stadt ka dukuri më të lartë, me 16.2 vjedhje për 1000 banorë në vitin 2023; pothuajse 12 herë më shumë se në Kantonin e Ticinos ku ka 1.3 për 1000 banorë. Sa i përket zonave të tjera, në krye të listës janë Cyrihu, Berna dhe Aargau, me përkatësisht 5,120, 4,731 dhe 3,188 biçikleta të vjedhura në vitin 2023. Në të kundërt, Ticino regjistroi “vetëm” 460 në 2023. vjedhje, 91% më pak se në kantonin e Cyrihut.
Vjedhjet e biçikletave dhe ato elektrike nuk kanë ndjekur të njëjtin trend. Në fakt, me një numër në rritje të automjeteve elektrike në rrugë dhe me vlerën e tyre të re në rritje vazhdimisht, ato janë një objektiv kryesor për hajdutët. Nga studimi rezulton se janë vjedhur gjithnjë e më pak biçikleta në 3 vitet e fundit: në vitin 2022 janë vjedhur 3.1 biçikleta për 1000 banorë (27407 vjedhje), ose 18% më pak se në 2019. Përkundrazi, vjedhjet e biçikletave elektronike. u rrit pesë herë më shumë në vitin 2023 (21,097 thyerje) krahasuar me vitin 2019 (4,439 biçikleta elektrike të vjedhura).
Problemi po bëhet gjithnjë e më i kushtueshëm për siguruesit. Fillimisht duke arritur në 65.1 milionë franga në 2019, kostot mesatare të vjedhjeve treguan një prirje rënëse duke filluar nga viti 2020, kur këto kosto u ulën me 1.8% krahasuar me 2019 dhe më pas me 3.5% në 2021. Ky trend u përmbys më pas në 2022 dhe përsëri në 2023. Së fundi. vit, siguruesit zviceranë raportohet se kanë kryer kosto rekord që arrijnë në 83.2 milionë franga, një rritje prej 27% krahasuar me 2019, viti i fundit referencë para Covid-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *