Rritja e çmimeve, për çka u ankuan më shumë zviceranët

Shpërndaje lajmin

Monitoruesi i çmimeve Stefan Meierhans mori 60% më shumë raportime nga qytetarët vitin e kaluar sesa në vitin 2021. Ai ia atribuon këtë rritjes së inflacionit. Shumica e raporteve kishin të bënin me çmimet dhe tarifat në sektorin e energjisë.
Sipas raportit vjetor të publikuar, në vitin 2022 Mbikëqyrja e Çmimeve ka trajtuar gjithsej 2368 ankesa të qytetarëve, 30% e të cilave kanë të bëjnë me kostot e energjisë. Fusha të tjera ishin tarifat në sektorin e shëndetësisë (13% e raporteve) dhe telekomunikacionit (5.5%), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch. 
Në dritën e valës së ankesave, Meierhans ka rishikuar prioritetet e saj në tremujorin e parë të 2022, duke u fokusuar në çmimet e karburanteve, ngrohjes dhe proceseve industriale. Ai u ka kërkuar kompanive të gazit që të përdorin rezervat e tyre për të kufizuar rritjen e çmimeve, me njëfarë suksesi. Një e treta e tarifave në këtë fushë vendosen ose miratohen nga autoritetet publike ose nga kompanitë që mbajnë një monopol ose janë veçanërisht të fuqishme në treg, kujton raporti. Prandaj, Meierhans ishte veçanërisht i shqetësuar për këto tarifa. Për vitin 2023 fokusi do të mbetet tek energjia. “Mister Prices” do të vazhdojë punën e nisur në vitin 2022 edhe në sektorin e produkteve ushqimore. 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *