Rritja e çmimeve, zviceranët frikësohen për të ardhmen

0
Shpërndaje lajmin

Pothuajse 30% e popullsisë zvicerane pret që gjendja e tyre financiare të përkeqësohet në krahasim me vitin 2022. Kjo është ajo që del nga një sondazh përfaqësues i kryer nga Comparis në gusht 2023. Arsyet më të përmendura janë rritja e primeve të sigurimit shëndetësor (65%) dhe rritje në normat e qirasë dhe hipotekës (47%). “Barra e këtyre dy zërave të shpenzimeve do të vazhdojë të rritet, pasi primet shëndetësore dhe interesi i qirasë dhe hipotekës do të pësojnë rritje të mëtejshme”, thotë Michael Kuhn, ekspert financash Comparis. “Në veçanti, ata që tashmë duhet të kufizojnë shpenzimet e tyre mbi mesataren dhe t’i kushtojnë vëmendje çdo qindarkeje do të vuajnë më shumë”, përcjell albinfo.ch.
Gratë janë ato që presin përkeqësim të gjendjes së tyre financiare (31%), familjet me të ardhura bruto të ulëta deri në 4000 franga (38%) dhe ato me të ardhura mesatare nga 4000 deri në 8’000 franga. Situata është më pak problematike për meshkujt (23%) dhe familjet me të ardhura të larta mujore mbi 8000 franga (16%).
Duke parë të dhënat sipas rajoneve gjuhësore, del se 39% e njerëzve të intervistuar në Zvicrën italishtfolëse thanë se shpesh u duhej të shtrëngonin rripat për të përballuar jetesën. Në Zvicrën frankofone dhe gjermanishtfolëse përqindja është 19%. Edhe për 25% të popullsisë rurale, çdo qindarkë vlen. Në qytete dhe aglomerate urbane, përqindja është dukshëm më e ulët (18 përkatësisht 17%). “Kjo është pjesërisht në kundërshtim me debatin mediatik për rritjen e çmimeve të banesave në qendrat e qyteteve”, vëren Kuhn, përcjell tutje albinfo.ch.
Për të kursyer para, të intervistuarit do të hiqnin dorë mbi të gjitha nga shpenzimet e panevojshme dhe blerjet spontane (71%). Si rezultat, ata do të ishin të gatshëm të adoptonin një sjellje blerjeje më të vetëdijshme financiarisht: 52% do të krahasonin me kujdes çmimet e ofertave të ndryshme dhe do të zgjidhnin ofertën më të lirë, ndërsa 50% do të blinin në dyqanet me zbritje. Në Zvicrën italishtfolëse, një numër dukshëm më i lartë i të intervistuarve (60%) thonë se blejnë jashtë vendit në rast vështirësish financiare (25% në gjithë Zvicrën, 28% në Zvicrën frëngjishtfolëse dhe 22% në Zvicrën gjermanishtfolëse).
Nëse është e nevojshme, personat e intervistuar fillimisht do të hiqnin dorë nga teknologjitë e reja/produktet elektronike/gadget (60%). Për femrat është shumë më e lehtë (67%) sesa për meshkujt (53%). Në rast vështirësish financiare, të anketuarit janë gjithashtu të gatshëm të heqin dorë nga veshjet dhe aksesorët e rinj (60%), nga kultura/teatër/kinema/koncerte/ngjarje sportive (56%) dhe të dalin jashtë dhe restorantet (56%). “Kur paratë janë të pakta, shumica e popullsisë preferon të shtyjë blerjen e një smartphone të ri dhe të veshë rroba të vjetra në vend që të heqë dorë nga një festë apo një makinë”, përfundon Kuhn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *