Rritja e kostove të naftës dhe plehrave artificiale në Austri

Shpërndaje lajmin

Sipas Statistikave të Austrisë, që nga muaji mars ushqimi kushtonte mesatarisht 5.4 për qind më shumë se një vit më parë dhe rritjet e çmimeve për disa ushqime bazë ishin edhe më të larta, si frutat, perimet, qumështi, djathi dhe buka. Inflacioni total ishte 6.8 për qind. Për muajin prill duhet të jetë 7.2 për qind, përcjell albinfo.at.
Instituti për Studime të Avancuara (IHS) publikoi së fundmi një raport të posaçëm me temën e inflacionit, veçanërisht në çmimet e ushqimeve dhe produkteve bujqësore dhe faktorët përgjegjës për rritjen e çmimeve.
Ai zbuloi se rritja e kostos së karburantit dizel, i cili po bëhej më i shtrenjtë edhe para sulmit rus në Ukrainë, dhe rritja e çmimeve të plehrave po nxiste rritjen e çmimeve. Sipas Dhomës Austriake të Bujqësisë (LK), plehrat e azotit (nitrat amoniumi i kalciumit) u rritën në çmim me më shumë se 200 për qind midis verës 2021 dhe 2022, raporton transmetuesi ORF.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *