September 20, 2021

Sa % e fëmijëve zviceranë përsërisin vitin?

Shpërndaje lajmin

Të dhënat e fundit tregojnë se 6.7% e nxënësve të shkollës fillore përsërisnin një vit gjatë viteve të tyre në shkollën fillore (2012-2018) me ndryshime të konsiderueshme midis gjinisë dhe kantonit.

Në Zvicër, arsimi drejtohet nga 26 kantone të kombit dhe kështu ndryshon në të gjithë vendin. Kjo tregon në përqindjet e nxënësve që përsërisin një vit shkollë fillore, e cila varionte nga 3.5% (GR) në 11.4% (LU). Kantonin e Cyrihut (5.3%), Vaud (10.3%), Gjenevës (5.6%), Bernit (5.5%) dhe Bazelit (3.5%) ishin në mes.

Mundësia e përsëritjes së një viti ishte 22% më e lartë për djemtë (7.3%) sesa për vajzat (6.0%), që ndjek disavantazhin e përgjithshëm të djemve në shkollë.

Përsëritja e një viti të shkollës fillore është më e mundshme në mesin e fëmijëve me prindër që kanë lënë arsimin pas shkollës së mesme (12.8%) sesa ata që kanë prindër me arsim universitar (3.4%), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Për më tepër, fëmijët e lindur jashtë Zvicrës nga prindër të huaj (10.0%) kishin 72% më shumë gjasa të përsërisnin një vit sesa fëmijët zviceranë të lindur në Zvicër (5.8%).

Jetesa në një komunë urbane (6.7%), rurale (6.7%) ose periferike (6.6%) duket se ka bërë pak ndryshim.

Shkalla e përsëritjes në shkollën fillore afër mesatares ndërkombëtare. Në Evropë normat mesatare 7.7% dhe variojnë nga 1% në më shumë se 22%. Përtej Evropës, normat rriten edhe më tej në kombe si Kolumbia dhe Maroku.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *