Sa janë zviceranët të kënaqur me gjendjen e tyre financiare

0
Shpërndaje lajmin

Tre të katërtat e popullsisë zvicerane ndihen rehat apo edhe shumë rehat me situatën e tyre financiare, sipas një studimi të Universitetit të Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) të botuar të martën. Studiuesit e përkufizojnë mirëqenien financiare si një gjendje në të cilën një person mund të përmbushë detyrimet financiare dhe të ndihet i sigurt për të ardhmen e tij financiare, raporton Swissinfo, transmeton albinfo.ch.
Se sa rehat ndihet një person me situatën e tij financiare varet nga shumë faktorë shumë të ndryshëm. Për shembull, gratë dhe personat e divorcuar kanë një nivel dukshëm më të ulët të mirëqenies financiare. Pronarët e shtëpive gjithashtu e vlerësojnë situatën e tyre më mirë se qiramarrësit.
Arsimi i lartë siguron një mirëqenie më të madhe
Studimi tregoi gjithashtu se mirëqenia financiare rritet vazhdimisht me nivelin e arsimimit. Pra, të diplomuarit e universiteteve apo universiteteve të shkencave të aplikuara treguan nivelin më të lartë të mirëqenies mbi 80%. Nga ana tjetër, shfaqet një mospërputhje e qartë mes njerëzve me vetëm një diplomë të shkollës fillore. Këtu, vetëm pak më shumë se gjysma ndiheshin rehat me situatën e tyre financiare.
Një e treta e studentëve dhe njerëzve në arsim shprehën një nivel shumë të ulët deri në mesatar të mirëqenies. Vetëm në mesin e bashkëshortëve që nuk punojnë ka një përqindje dukshëm më të lartë të njerëzve të pakënaqur, me 43%, transmeton albinfo.ch.
Pjesa e kursimeve mbetet e lartë
Krahasuar me studimin e fundit në vitin 2018, sjellja e kursimeve në Zvicër nuk ka ndryshuar. Katër nga pesë persona vazhdojnë të lënë mënjanë para.
Pothuajse tre të katërtat e të anketuarve (71%) kursejnë para për “siguri dhe liri”, që është nëntë pikë përqindjeje më shumë se pesë vjet më parë. Kjo pasohet në një distancë të konsiderueshme nga kategori të tilla si pushimet (59%) dhe dispozitat për pension (55%). Rritja e provizioneve për pleqërinë u shënua veçanërisht në 11 pikë përqindjeje.
“Në një krahasim nga viti në vit, ne shohim mbi të gjitha se kursimi për sigurinë ka fituar rëndësi për të mbrojtur veten financiarisht kundër të papriturave,” thotë studiuesja e ZHAW, Selina Lehner, duke komentuar shifrat.
Rreth 1050 njerëz në Zvicrën gjermanishtfolëse u anketuan për studimin në pranverën e vitit 2023. Ai u krye nga studiues nga Shkolla e Menaxhimit dhe Ligjit ZHAW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *