Sa kohë do të mund të mbijetonte Zvicra pa energji të huaj?

0
Shpërndaje lajmin

Kjo është tema e një studimi të ri nga Fondacioni Zviceran i Energjisë (SES) – dhe për fat të keq për banorët e Zvicrës, rezultatet nuk janë të mira.
Zvicra prodhon vetëm 28.1 për qind të energjisë së saj, që do të thotë se vendi do të arrinte vetëm në 12 prill përpara se dritat të fiken të nesërmen, përcjell albinfo.ch.
Studimi krahason vende të ndryshme evropiane dhe ‘Ditën e Pavarësisë së Energjisë’ të tyre.
Sipas SES, “nga e mërkura, Zvicra jeton me kredi” kur bëhet fjalë për energjinë.
“Sasia e energjisë që kemi prodhuar në vend është konsumuar deri në këtë pikë. Pas kësaj ne vozisim, ngrohim, gatuajmë dhe prodhojmë ekskluzivisht me burime të huaja energjie deri në fund të vitit.”
Sa e mundshme është një embargo e energjisë?
Pushtimi i Rusisë ka çuar në diskutime të intensifikuara për heqjen e Zvicrës nga energjia ruse, megjithëse nuk janë zhvilluar ende plane konkrete për ta bërë këtë nga qeveria zvicerane, përcjell tutje albinfo.ch.
Zvicra mund të vendosë në mënyrë të njëanshme të bojkotojë naftën dhe gazin rus, ose mund t’i nënshtrohet një bojkoti të BE-së.
Ndërsa Zvicra nuk është anëtare e BE-së, ajo merr shumë nga energjia e saj e rafinuar dhe e parafinuar përmes BE-së, që do të thotë se nëse BE-ja vendos të bojkotojë naftën dhe gazin rus, Zvicra gjithashtu do të merrte shumë pak gaz dhe naftë.
Andreas Tresch, një ekspert zviceran i energjisë, tha për Blick se rezervat e gazit të Zvicrës do të goditeshin edhe nëse vetëm Gjermania vendos të vendosë një embargo, për shkak të rrjeteve të gazit të ndërlidhur midis dy vendeve.
“Zvicra mund të presë që të mos marrë më gaz” në rast të bojkotit të Gjermanisë, përcjell tutje albinfo.ch.
Estonia në krye, Malta dhe Qiproja në fund
Studimi merr parasysh shifrat e vitit 2020 nga Zyra Federale e Energjisë e Zvicrës (BfE).
Sipas SES, sistemi përdoret për të ilustruar më mirë mbështetjen e një vendi në energji sesa një përqindje e thjeshtë.
Nga 24 vendet e anketuara, Estonia kishte rezultatin më të mirë, me 89.5 për qind të energjisë së prodhuar në vend – që do të thotë se 22 Nëntori është “Dita e Pavarësisë së Energjisë”.
Islanda, Rumania, Serbia dhe Suedia janë gjithashtu në krye të listës.
Në anën tjetër të spektrit, Malta, Qiproja dhe Luksemburgu nuk do të arrinin të gjitha deri në shkurt, ndërsa Greqia e njomur nga dielli do të mbaronte në fillim të marsit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *