Sa kohë mund të jetoni jashtë Zvicrës dhe të mbani të drejtën e qëndrimit?

0
Shpërndaje lajmin

Mot më tepër i nxehtë parashikohet për ditët në vijim në Zvicër. A ka ndonjë mënyrë për të mbajtur të freskët në ambiente të mbyllura në këtë lloj moti?
Siç ka raportuar The Local, kondicionerët janë të rrallë në shtëpitë private në Zvicër, pasi instalimi i këtyre pajisjeve i nënshtrohet rregullave dhe kushteve strikte, të cilat – të paktën në disa pjesë të vendit – përfshijnë paraqitjen e një certifikate mjekësore për të justifikuar nevojën për ajri i ftohtë i brendshëm.
Pra, pyetja djegëse është: çfarë mund të bëni për të gjetur të paktën një lehtësim në shtëpinë tuaj pasi temperaturat jashtë janë mbi 30 gradë Celsius?
Këto janë disa mënyra për të mbajtur dhomat tuaja dhe veten (pak) më të freskët.
Tri ‘rregullat e arta’ për valët e të nxehtit në Zvicër
Duke qenë se Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) publikoi vitin e kaluar tri ‘rregullat e saj të arta’ se si t’i kaloni valët e të nxehtit të padëmtuar.
Secila prej tyre është relativisht vetëshpjeguese dhe nuk është saktësisht unike për Zvicrën, por ia vlen të kihet parasysh.
E para është të shmangni stërvitjen gjatë pjesës më të nxehtë të ditës. E dyta është të mbani nxehtësinë jashtë shtëpisë tuaj sado që të mundeni.
Rregulli i fundit i artë është të pini dhe të hani zgjuar. Sipas FOPH, sallatat, frutat, perimet dhe produktet e qumështit (do t’u kthehemi kësaj më poshtë) janë më të mirat, ndërsa pirja e shumë ujit është një domosdoshmëri.
Ventiloni
Hapja e dritareve mund të ndihmojë, por ka rregulla se si dhe kur duhet bërë (këto rregulla duhet të ndiqen jo sepse kjo është Zvicra, por sepse koha dhe lloji i rrjedhës së ajrit janë të rëndësishme).
Në verë, hapni dritaret herët në mëngjes dhe në mbrëmje vonë, kur ajri është relativisht i freskët. Mbajtja e tyre hapur gjatë gjithë ditës, veçanërisht gjatë orëve më të nxehta ndërmjet mesditës dhe orës 15:00, kur dielli është më i lartë në qiell, është kundërproduktive.
Gjithashtu, mënyra më e mirë për të ajrosur është krijimi i të ashtuquajturit “flladi i kryqëzuar”, që do të thotë hapja e dritareve në anët e kundërta të dhomës(ave) për të krijuar një ajrim natyral.
Sigurisht, në varësi të vendit ku ndodhen dritaret në shtëpinë tuaj, kjo mund të mos jetë gjithmonë e mundur.
Të notosh
Gjërat më të mira në jetë në Zvicër janë të lira – dhe kjo përfshin gjatë valëve të nxehta të verës.
Liqenet dhe lumenjtë e Zvicrës janë të pastër, të pastër dhe të freskët, edhe në ditët e ngrohta të verës, ku temperatura rrallë ngjitet mbi 20C.
Edhe nëse jetoni në mes të qytetit, nuk do të jeni larg nga një rrugë e bukur ujore ku mund të freskoheni.
Mbani dritaret (dhe grilat) të mbyllura pasdite
Pasi të përfundojë koha më e freskët e ditës, mbyllni dritaret dhe grilat / blindat / perdet në mënyrë që ajri i nxehtë dhe dielli i fortë të mos depërtojnë në hapësirën tuaj të jetesës.
Mund t’i hapni përsëri kur të perëndojë dielli (shih më lart).
Vizitoni shpellat e Zvicrës
Gjeografia unike e Zvicrës do të thotë se ka një numër shpellash dhe shpellash në të gjithë vendin. Jo vetëm që këto ofrojnë pamje spektakolare, por janë shumë më të freskëta se bota e jashtme.
Oh, dhe ata janë gjithashtu falas.
Disa pika kryesore përfshijnë shpellat e St Beatus, rrjetin e shpellave në Kaltbrunnental – të dyja në Bernë – ose la Glaciere de Monlési, në Neuchâtel.
Merrni dushe të freskëta
Uji i ftohtë jo vetëm që do t’ju ndihmojë të kurseni energjinë elektrike, por edhe t’ju freskojë.
Në fakt, marrja e më shumë se një dush të freskët në ditë mund t’ju sjellë lehtësim edhe më të qëndrueshëm.
Shmangni furrat
Moti i nxehtë nuk është koha më e mirë për të pjekur ose përdorur furrën tuaj me çfarëdo kapaciteti.
Nxehtësia do ta mbushë kuzhinën tuaj (veçanërisht nëse është e vogël dhe e ajrosur dobët) dhe do të përhapet në të gjithë shtëpinë nëse kuzhina është e hapur për dhoma të tjera.
Në të njëjtën mënyrë, dhe në varësi të llojit të sobës që keni, gatimi në përgjithësi është më mirë të shmanget gjatë orëve më të nxehta të ditës.
Është mot i mirë sallatë (shalqiri është i preferuari i ekipit lokal të Zvicrës).
Ngrihuni lart 
Përfitoni nga peizazhi malor i Zvicrës duke u ngritur pak më lart dhe duke shijuar temperaturat e ftohta.
Sa më lart të shkoni në Zvicër, aq më të freskëta janë gjërat. Sipas meteorologes së SRF Daniela Schmuki “Rregulli i madh është: bëhet rreth një shkallë më e ftohtë për çdo 100 metra.
Visheni lehtë
Kjo mund të duket si një gjë pa mend, por do të habiteni se sa njerëz nuk e ndjekin këtë këshillë.
Çdo pëlhurë që lejon ajrin të qarkullojë lirshëm është e mirë. Fibrat natyrale si liri, për shembull, largojnë nxehtësinë nga trupi juaj dhe ju ftohin gjatë procesit.
Nga ana tjetër, materiali elastik ose poliesteri do t’ju bëjnë të djersiteni – fjalë për fjalë.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *