Shpërndaje lajmin

Nëse Zvicra do të mbështetej plotësisht në energjinë e prodhuar në vend çdo vit, sa larg do të arrinim derisa të fiken dritat?
Kjo është tema e një studimi të ri nga Fondacioni Zviceran i Energjisë (SES) – dhe për fat të keq për banorët e Zvicrës, rezultatet nuk janë të mira, përcjell albinfo.ch
Zvicra prodhon vetëm 28.1 për qind të energjisë së saj, që do të thotë se vendi do të arrinte vetëm deri në 12 prill përpara se dritat të fiken të nesërmen.
Pushtimi i Rusisë ka çuar në diskutime të intensifikuara për heqjen e Zvicrës nga energjia ruse, megjithëse nuk janë zhvilluar ende plane konkrete për ta bërë këtë nga qeveria zvicerane.
Zvicra mund të vendosë në mënyrë të njëanshme të bojkotojë naftën dhe gazin rus, ose mund t’i nënshtrohet një bojkoti të BE-së. Ndërsa Zvicra nuk është anëtare e BE-së, ajo merr shumë nga energjia e saj e rafinuar dhe e parafinuar përmes BE-së, që do të thotë se nëse BE-ja vendos të bojkotojë naftën dhe gazin rus, Zvicra gjithashtu do të merrte shumë pak gaz dhe naftë. Andreas Tresch, një ekspert zviceran i energjisë, tha për Blick se rezervat e gazit të Zvicrës do të goditeshin edhe nëse vetëm Gjermania vendos të vendosë një embargo, për shkak të rrjeteve të ndërlidhura të gazit midis dy vendeve.
“Zvicra mund të presë që të mos marrë më gaz” në rast të bojkotit të Gjermanisë, përcjell tutje albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *