October 14, 2021
Shpërndaje lajmin

Një studim ndërkombëtar e vë Zvicrën mbi mesataren kur bëhet fjalë për marrjen e alkoolit, megjithëse gjatë pandemisë, pirësit duket se janë ngadalësuar.

Raporti i botuar nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) përcakton marrjen mesatare të Zvicrës në 11.5 litra alkool të pastër për banor në vit.

Kjo sasi, pak mbi mesataren e OECD-së, korrespondon me 2.5 shishe verë ose 4.4 litra birrë në javë për ata të moshës 15 vjeç ose më lart, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Rreth 4.3% e të rriturve zviceranë janë “të varur” nga alkooli, shkruan raporti. Vendi ka gjithashtu një nga përqindjet më të ulëta të “abstenuesve”, me rreth 20%.

Masat e dëmshme

Sipas OECD, në të gjithë vendet (kryesisht të zhvilluara dhe Evropiane) të përfshira, një në tre të rritur është marrë me pirje të tepërt të paktën një herë në muajin e kaluar, ndërsa një në pesë të rinj ka qenë i dehur deri në moshën 15 vjeç.

Republika Çeke pi më së shumti nga të gjitha vendet e anketuara, e ndjekur nga Lituania, Luksemburgu, Gjermania dhe Irlanda. Nëpër bord, burrat pinin më shumë se gratë, zakonisht rreth dyfish.

Raporti thotë se alkooli i konsumuar në një shkallë të rrezikshme mund të zvogëlojë jetëgjatësinë, të rrisë kostot e kujdesit shëndetësor, të ulë produktivitetin dhe në fund të fundit të ulë PBB-në e një vendi.

Ajo përcakton konsumin “e dëmshëm” si më shumë se një gotë alkool çdo ditë për gratë, dhe më shumë se 1.5 gota (pak nën një pinte birrë me forcë më të ulët, për shembull) për burrat.

Pandemia

Ndërsa efekti afatgjatë i pandemisë në konsumin e alkoolit është ende i vështirë për tu matur, efektet afatshkurtra ndryshonin shumë nga vendi në vend, shkruan OECD, me disa që rritin marrjen e tyre dhe disa e ulin atë.

Ata shënojnë Zvicrën si një shembull ku, në valën e parë të paktën, u vu re një rënie e dukshme e konsumit të alkoolit, megjithëse nuk shkuan më tej në shpjegimin saktësisht pse ishte kështu.

Zvicra gjithashtu u veçua si vendi me normën më të ulët të TVSH-së të vendosur ndaj alkoolit, me 7.7%.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *