Shpërndaje lajmin

Zvicra është vendi më i shtrenjtë në Evropë për arsimin ndërkombëtar, zbulon një studim i ri i kryer nga International Schools Database, i cili krahason tarifat dhe shkollimet në qytete në mbarë botën.
Nëntëdhjetë e katër shkolla në 10 qytete zvicerane janë të përshtatura posaçërisht për studentët, prindërit e të cilëve janë shtetas të huaj dhe duan që fëmijët e tyre të marrin një arsim ndërkombëtar që njihet jashtë vendit më gjerësisht sesa një shkollë vetëm zvicerane – veçanërisht jashtë BE-së, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Klasat zakonisht zhvillohen në anglisht, megjithëse disa shkolla kanë seksione (ose mësime) edhe në një gjuhë kombëtare.
Sa kushtojnë këto shkolla?
Tarifat ndryshojnë nga një shkollë dhe rajon në tjetrin.
Megjithatë, studimi tregoi se kostot janë më të lartat në Cyrih, Gjenevë dhe Lozanë/Vaud, rajone që jo vetëm janë më të shtrenjtat në përgjithësi, por gjithashtu kanë (së bashku me Bazelin) përqendrimin më të lartë të banorëve të huaj, përcjell tutje albinfo.ch.
Këto janë vetëm disa shembuj të kostove në këto tri kantone:
Shkolla Ndërkombëtare e Cyrihut: nga 25,900 franga në 36,600 franga (nga 28,330 dollarë; 26,158 euro në 40,000 dollarë; 37,000 euro).
Shkolla Ndërkombëtare e Montreux Vaud: 27,300 franga në 36,700 franga (29,000 dollarë; 27,500 euro në $40,000; 37,000 euros).
Shkolla Ndërkombëtare e Gjenevës: nga 25,000 franga në 35,830 franga (27,300 dollarë; 25,250 euro në 39,000 dollarë; 36,190 euro).
Sa më të shtrenjta janë këto shkolla në krahasim me vendet e tjera në Evropë?
Studimi ka analizuar shkollat në 31 qytete në 20 vende evropiane. Ai zbuloi se “çmimi mesatar i Cyrihut, qyteti më i shtrenjtë në Evropë, është gjashtë herë më i lartë se qyteti më i lirë (Kopenhagen).
Jashtë Zvicrës dhe Londrës (një vend tjetër i shtrenjtë), çmimet mesatare variojnë nga 10,000 deri në 20,000 dollarë në vit (9,100 franga; 9,230 euro në 18,288 franga; 18,450 euro), përcjell tutje albinfo.ch.
Pse këto shkolla janë më të shtrenjta në Zvicër?
Kostoja e jetesës është më e lartë në Zvicër (dhe veçanërisht në Cyrih, Gjenevë dhe Vaud), por gjithashtu mësuesit dhe personeli tjetër fitojnë më shumë para se homologët e tyre në vende të tjera.
Të gjitha këto kosto më të larta, natyrisht, reflektohen në tarifat e shkollimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *