Sa mund të shpenzojë Zvicra për organizimin e Eurovision-it?

0
Shpërndaje lajmin

Eurosong Contest po vjen në Zvicër  dhe SRG është përgjegjëse për ngjarjen e madhe, e cila është nën presion politik për shkak të iniciativës së përgjysmimit. Prandaj, nismëtari Thomas Matter dëshiron të hedhë një vështrim më të afërt, ndërsa të majtët paralajmërojnë kundër kursimit të parave në shfaqje.
Është ende e paqartë se ku do të zhvillohet spektakli më i madh muzikor në botë. Megjithatë, ajo që është e sigurt është se përgjegjësia do të jetë Radio Televizioni Zviceran (SRG). Kjo do të thotë se kompania mediatike e financuar me tarifa do të pësojë kosto të larta, vlerësimet e vendosin shumën në rangun dyshifror miliona.
Dhe pikërisht kjo mund të bëhet problem. Sepse me iniciativën e përgjysmimit nga qarqet e SVP-së, një shpatë e Damokleut varet mbi SRG. Referendumi kërkon të ulë tarifat e Serafe nga 335 sot në 200 franga. Në muajt e ardhshëm, këshilltari federal, Albert Rösti, do të paraqesë qëndrimin e Këshillit Federal.
Kolegu i tij i partisë, Thomas Matter, është bashkëpresident i Komitetit iniciativ.
“SRG duhet të dijë se si i shpenzon paratë e tij si pjesë e mandatit të shërbimit publik”.
Nëse, për arsye teknike ose financiare, asnjë person privat nuk mund të organizojë ESC-në zvicerane, ai nuk ka asnjë kundërshtim. “Por ngjarja duhet të mbetet brenda buxhetit normal; sigurisht që nuk duhet të ketë asnjë para tatimore shtesë për të”, thotë Matter.
Për të është e qartë se “SRG duhet të priret t’i përdorë burimet e saj me kursim në një ngjarje kaq të çuditshme, në mënyrë që të mos bëhet në kurriz të gazetarisë serioze”. Matter është i bindur se SRG “do ta citojë në mënyrë të përsëritur këtë shfaqje ESC si një shembull kryesor në muajt dhe vitet e ardhshme për të reklamuar kundër nismës sonë”.
Këshilltari Kombëtar i Qendrës, Martin Candinas e sheh atë krejtësisht ndryshe. “Ky është një rast me rëndësi kombëtare për të gjithë Zvicrën, efekti reklamues do të jetë i madh”, thotë ai. Tani është e qartë se Zvicrës i duhet një SRG e fortë: “Unë pres cilësi të lartë, nuk duhet të ketë kursime këtu”. SRG tani ka një mundësi të madhe për të reklamuar në emër të saj përpara votimit.
Politikani mediatik i Grisons PS Jon Pult e sheh atë në mënyrë të ngjashme. “Po flasim për një nga ngjarjet më të ndjekura në planet. Kursimi i parave këtu do të ishte krejtësisht i pavend dhe i vogël”, thotë ai. E gjithë Zvicra mund të përfitojë nga kjo. “Ngjarje të tilla tregojnë se sa të rëndësishëm janë transmetuesit e televizionit publik”, thotë Pult.
SRG nuk mund të përcaktojë ende kostot e sakta sipas kërkesës, por mund të jetë “shumë e shtrenjtë” për vendin pritës, thotë një zëdhënëse. Megjithatë, kostot do të përballoheshin nga partnerë të ndryshëm. Ajo që nevojitet është një “qytet i fortë partner” që do të marrë përsipër një “pjesë të rëndësishme”. Përveç kësaj, SRG do të marrë një kontribut nga Unioni Evropian i Transmetuesve dhe do të gjenerojë hyrje për bileta dhe sponsorizime.
Megjithatë, ngjarja mbetet një “sfidë financiare”, tha zëdhënësja. SRG-ja tashmë ka formuar një task forcë për planifikim, e cila tani po hyn në punë. Kur u pyet nëse iniciativa kishte ndikim në planifikim, gruaja e SRG tha në mënyrë evazive: “Mbajtja e ESC 2025 në Zvicër është një nder i madh dhe një përgjegjësi e madhe”.
Interesimi i publikut për këtë ngjarje është i madh. “Prandaj shfaqja kontribuon shumë në filozofinë e shërbimit publik të SRG-së. Ngjarja promovon frymën e komunitetit dhe jep një kontribut të rëndësishëm në promovimin e muzikës zvicerane. SRG është shumë i lumtur për fitoren e Nemo.”/20minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *