Sa orë në javë punojnë evropianët?

0
Shpërndaje lajmin

Sa orë punoni në javë? Të dhënat e reja nga Eurostat, zyra zyrtare e statistikave të BE-së, tregojnë se orët mesatare të punës në gjithë Evropën ndryshojnë shumë nga vendi në vend. Modelet e punës kanë ndryshuar vitet e fundit. Normat e punës nga shtëpia u rritën në BE gjatë pandemisë COVID-19. Disa kompani tani ofrojnë mundësi më fleksibël për të punuar në distancë, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.
Javët katërditore me të njëjtën ngarkesë pune kanë qenë gjithashtu në provë në disa vende. Në vitin 2022, personat e punësuar në BE të moshës 20-64 vjeç kanë punuar mesatarisht 36.2 orë në javë. Kjo ishte 24 minuta më pak se shifrat para pandemisë të vitit 2019.
Pra, cilat vende kanë orët më të gjata dhe më të shkurtra të punës?
Në vitin 2022, numri mesatar i orëve reale javore të punës në një punë kryesore në BE varionte nga 32.4 orë në Holandë në 39.7 orë në Greqi dhe Rumani. Kjo përfshinte punëtorët me kohë të plotë dhe me kohë të pjesshme të moshës 20-64 vjeç.
Orët mesatare të punës në javë në një punë kryesore (2022)
(Të dy punët me kohë të plotë dhe me kohë të pjesshme të moshës 20-64 vjeç)

Njerëzit në vendet e Ballkanit punojnë javët më të gjata
Kur u krahasuan vendet europiane për të cilat disponohet ky informacion, Turqia kishte javët më të gjata të punës me 42.9 orë në 2020, që janë të dhënat më të fundit.
Turqia u pasua nga Mali i Zi (42.8 orë, të dhënat 2020) dhe Serbia (42.3 orë). Këto janë vendet që kanë javë mesatare pune më të gjata se 40 orë.
Greqia dhe Rumania u pasuan nga Polonia (39.5 orë), Bullgaria (39.2 orë) dhe Maqedonia e Veriut (39 orë). E gjithë kjo sugjeron që njerëzit në vendet e Ballkanit kanë orët mesatare më të gjata të punës në javë.
Javët më të shkurtra: Holanda, Austria dhe Norvegjia
Në listën e vendeve me javët mesatare më të shkurtra të punës në vitin 2022, Holanda (32.4 orë) u pasua nga Austria (33.7 orë), Norvegjia (34.1 orë) dhe Danimarka dhe Gjermania (të dyja 34.6 orë).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *