Shpërndaje lajmin

Kur njerëzit mendojnë për Cyrihun dhe Gjenevën, shumë i lidhin dy qytetet me paratë, dhe me të drejtë – jo vetëm që janë ndër qytetet më të shtrenjta në botë, siç tregojnë renditjet ndërkombëtare, por janë edhe qendra të pasurisë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Mjafton të ecësh nëpër rrugët e famshme të Cyrihut, Bahnhofstrasse, të rrethuar nga bankat, ose rue du Rhône të Gjenevës, ku ndodhen butikët luksoz të orëve dhe veshjeve, për të kuptuar se në këto qytete parkohen shumë para.
Prandaj, nuk është për t’u habitur që të dy janë ndër 20 qytetet më të pasura në botë, sipas një renditjeje të re nga konsulentët e migracionit Henley & Partners.
Për sa u përket banorëve të milionerëve dhe miliarderëve, Cyrihu që flet gjermanisht është në vendin e 14-të (nga 97) dhe Gjeneva që flet frëngjisht në vendin e 19-të.
Cyrihu është shtëpia e 99,300 milionerëve (të cilët zotërojnë asete me vlerë më shumë se 100 milionë franga) dhe 12 miliarderë, dhe Gjeneva e 85,800 milionerëve dhe 15 miliarderëve, tregon anketa, përcjell tutje albinfo.ch.
Kjo është shumë njerëz vërtet të pasur që jetojnë në qytete relativisht të vogla (në shkallë globale).
Dhe, meqë ra fjala, nuk janë domosdoshmërisht ‘zviceranët’ ata që janë kaq të pasur, por njerëzit e kombësive të ndryshme që zgjedhin të jetojnë në Zvicër; sipas platformës Moneyland, vetëm rreth një e treta e 50 njerëzve më të pasur të Zvicrës nuk kanë një histori migrimi të kohëve të fundit. Dy të tretat e mbetura vijnë kryesisht nga Gjermania, Franca, Italia dhe Mbretëria e Bashkuar.
Në fakt, banori më i pasur i Zvicrës, Klaus-Michael Kühne, i cili vlen 6 miliardë franga, është gjerman, por jeton në vend që nga viti 1975, përcjell tutje albinfo.ch.
Pra, sa të pasur janë këto dy qytete?
Le të fillojmë me Cyrihun.
Me pak më shumë se 443,000 banorë, qyteti më i madh i Zvicrës krenohet me PBB-në më të lartë për frymë të vendit prej 103,000 frangash – më e lartë se mesatarja kombëtare prej 91,246 frangash.
Nuk dihet se sa saktësisht kontribuojnë banorët më të pasur në ekonominë lokale — në taksa dhe shpenzime të përgjithshme — por le të mjaftojë të thuhet se, ndryshe nga shumë qytete në mbarë botën, Cyrihu po ecën mirë financiarisht: Zyrtarët e tij mburren me qytetin ” stabilitet ekonomik dhe financa publike të shëndetshme”.
Për shkak se Cyrihu është një qendër kryesore financiare në shkallë globale (që do të thotë se shumë para ose jetojnë në qytet ose kalojnë tranzit nëpër qytet), ka shumë mundësi pune të paguara mirë këtu dhe, rrjedhimisht, edhe shumë individë me të ardhura të larta.
Sektori Bankar/Institucionet financiare paguan paga të mira, megjithëse punët e tjera paguhen mirë gjithashtu, me pagë mesatare vjetore mbi 120,000 franga.
Është e vërtetë që Cyrihu është ndër qytetet më të shtrenjta globalisht, por (dhe kjo mund të jetë e papritur për ju), fuqia blerëse në qytet është gjithsesi më e larta në botë.
Për sa i përket të ardhurave të disponueshme, pra parave të mbetura për shpenzime pasi të jenë paguar të gjitha tarifat fikse, Cyrihu ka 59,692 franga për familje.
Nuk është më i larti i Zvicrës (Zug është), por është ende mbi mesataren kombëtare prej 51,449 frangash për familje në vit.
Tani në Gjenevë.
GDP-ja për frymë e qytetit të dytë më të madh zviceran të Zvicrës (popullsia pak më pak se 200,00) është 110,000 franga – pak më e ulët se ajo e Cyrihut, por ende më e lartë se mesatarja kombëtare.
Gjeneva nuk shkon aq mirë sa Cyrihu në indeks për sa i përket pasurisë (kjo është arsyeja pse është në vendin e 19-të kundrejt Cyrihut, në pozitën e 14-të), por mos gaboni – qyteti është sinonim i parasë.
Jo vetëm që ka një numër bankash private me seli në qytet, por edhe marka luksoze si Rolex dhe Patek Philippe.
Gjithashtu, komuna fantastike e Gjenevës e Këlnit ka çmimet më të larta të pronave në Zvicër – shtëpitë atje vijnë me një çmim prej më shumë se 35,000 franga zvicerane për metër katror.
Pra, është e drejtë të thuhet se një pjesë e mirë e pasurisë së Gjenevës nuk është vetëm në bankat e saj private, por edhe në pasuritë e saj të paluajtshme.
Dhe, siç është rasti në Cyrih, edhe arkat publike të Gjenevës po ecin mirë: Viti i kaluar ishte një vit i jashtëzakonshëm për financat e Gjenevës, me qytetin që mbylli llogaritë e tij të vitit 2022 me një tepricë prej rreth 150 milionë frangash.
Ashtu si Cyrihu, Gjeneva është gjithashtu një qytet i shtrenjtë për të jetuar; megjithatë, pagat e larta mesatare prej 118,131 frangash në vit do të thotë se ka shumë para për të shkuar.
Dhe për nga fuqia blerëse, Gjeneva është e dyta në botë, pak më poshtë Cyrihut. Për sa i përket të ardhurave të disponueshme për familje, familjet e Gjenevës kanë 53,884 për të shpenzuar.
Kini parasysh megjithatë…
Ndërsa qytetet më të mëdha të Zvicrës (së bashku me kantonet me taka të bukura si Zug) kanë në mesin e tyre një numër multimilionerësh, miliarderësh dhe njerëz të tjerë të pasur, ato janë gjithashtu – si zonat e tjera të pasura urbane në mbarë botën – shtëpia e njerëzve të mesëm. klasës, si dhe njerëzit që jetojnë nën pragun e varfërisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *