Sektori zviceran i shitjeve me pakicë shënoi rënie gjatë 2022-ës

0
Shpërndaje lajmin

Dy vjet pas një bumi të shkaktuar nga Covid, shitjet ranë me 2.5% vitin e kaluar, sipas një studimi nga banka Credit Suisse dhe firma konsulente Fuhrer & Hotz.
Meret Mügeli, një ekonomiste në Credit Suisse, i tha radios publike SRF të mërkurën se shkaku ishte kryesisht një efekt ngopjeje, përcjell Albinfo.ch.
“Konsumatorët grumbulluan mallra të qëndrueshme gjatë pandemisë,” tha ajo.
Pasi u hoqën masat shëndetësore, konsumatorët ishin të prirur të shpenzonin përsëri para diku tjetër, për shembull, për të ngrënë jashtë, udhëtime ose kulturë.
Në vitin 2023, megjithatë, megjithëse rritja ekonomike do të ngadalësohet, ndjenja e konsumatorit do të mbetet e fortë, me konsumin të mbështetur nga “tregu i fuqishëm i punës dhe imigrimi”, tha Mügeli.
Credit Suisse parashikon një rritje të shitjeve me pakicë prej 2%.
Ndërkohë, blerjet ndërkufitare janë kthyer pothuajse në nivelet para pandemisë. Raporti zbulon se numri i zviceranëve që shkojnë jashtë vendit për të blerë është më i ulët sesa mund të jenë, duke pasur parasysh fuqinë aktuale të frangut kundrejt euros.
Një çështje e veçantë për sektorin zviceran të shitjes me pakicë, e theksuar nga raporti, është mungesa e stafit. Gjetja e njerëzve të rinj, veçanërisht me kualifikime, po bëhet më e vështirë. Një e pesta e punonjësve të shitjes me pakicë gjithashtu do të dalin në pension në vitet e ardhshme.
“Vështirësia më e madhe për momentin është gjetja e kasapëve për banakun në supermarkete”, tha Martin Hotz nga firma konsulente Fuhrer & Hotz.
Industria nuk e di ende se si do të reagojë ndaj mungesës së fuqisë punëtore. Por, sipas studimit, ajo të paktën është e vetëdijshme se duhet të punojë për imazhin e saj dhe të ofrojë modele më të mira të kohës së punës për të tërhequr staf të ri./Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *