Shfrytëzimi i të huajve: Një kosovar punoi 35 vjet në një fermë në Zvicër pa leje qëndrim e pa leje pune

0
Shpërndaje lajmin

Sans-Papiers, pra njerëzit që janë në vend pa leje qëndrimi, me sa duket po shfrytëzohen në fermat zvicerane. Sipas vlerësimeve të Këshillit Federal nga viti 2015, ata përbëjnë 3,000 deri në 6,000 të fuqisë punëtore bujqësore. Në pothuajse 50.000 ferma të vendit, kjo do të thotë se rreth një në dhjetë kompani janë të angazhuara në punë ilegale, siç raporton “K-Tipp”.
Një rast shembullor është ai i 61-vjeçarit S.J. Kosovari ishte kryesisht përgjegjës për punë të qëndrueshme. Prandaj SJ kishte punuar në fermat zvicerane për 35 vjet pa leje pune ose qëndrimi. Sipas “K-Tipp”, aktivitetet e tij përfshinin mjeljen e lopëve, kujdesin për viçat dhe pastrimin e stallave. Pavarësisht se punonte me orë të gjata nga mëngjesi në mbrëmje dhe në fundjavë, ai kurrë nuk mori pushime me pagesë.
Shfrytëzimi i sans-paper nuk është një rast i izoluar. Philippe Sauvin nga Platforma për Bujqësi të Qëndrueshme Sociale i përshkruan kushtet e punës shfrytëzuese si “të zakonshme” edhe pse ato janë qartësisht të paligjshme. Edhe pse emigrantët e paligjshëm supozohet të kenë njëfarë mbrojtjeje nga shfrytëzimi sipas ligjit, në realitet ata shpesh mbeten të pambrojtur.
Autoritetet rrallë marrin masa kundër fermerëve që punësojnë të huaj në mënyrë të paligjshme, sipas raportit. Sipas një sondazhi të “K-Tipp” në dymbëdhjetë kantone të mëdha në Zvicrën gjermanishtfolëse dhe Zvicrën frëngjishtfolëse, duket se fermerët duhet të kenë frikë vetëm nga pasoja të vogla nëse punësojnë të huaj në mënyrë të paligjshme. Vetëm tetë nga dymbëdhjetë kantonet kanë komentuar pyetjen nëse fermerët do të ndiqen penalisht për punësim të paligjshëm. Këto kantone ishin Basel-Landschaft, Berna, Freiburg, Graubünden, Solothurn, Thurgau, Vaud dhe Cyrihu.
Në total, këto tetë kantone vendosën më pak se 20 gjoba, me gjoba mesatare më pak se 500 franga. Sipas raportit, autoritetet në kantonet Valais dhe Aargau duket se nuk janë të sigurt nëse fermerët janë dënuar për punësim të paligjshëm. St. Gallen dhe Lucerne nuk iu përgjigjën as pyetjeve “K-Tipp”.
Këshilli Federal mori parasysh kushtet e pasigurta të punës së punëtorëve pa dokumente, por e përshkroi sistemin ekzistues si “të përshtatshëm” dhe hodhi poshtë masat e reja mbrojtëse.
Pas një kontrolli policor, SJ u dëbua nga vendi në vitin 2023 pa iu paguar paga e fundit prej rreth 2000 frangash. Historia e tij ilustron situatën e pasigurt të emigrantëve pa dokumente në fermat zvicerane./20minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *