September 24, 2021

Shkalla e papunësisë në Zvicër po bie, shtohen vendet e lira pune

Shpërndaje lajmin

Pas lirimit të masave dhe hapjen e bizneseve, trendi pozitiv në tregun zviceran të punës po vazhdon.

Thuhet se shkalla e papunësisë po bie dhe se ka më shumë vende të lira pune, transmeton albinfo.ch.

Vlen të theksohet se situata në tregun zviceran të punës u përmirësua që nga muaji maj. Shkalla e papunësisë ra krahasuar me muajin prillin në 3.1 nga 3.3 përqind, siç njoftoi të hënën Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco).

Blick shkruan se në fund të majit, një total prej 142,966 njerëzve u regjistruan si të papunë në qendrat rajonale të vendosjes së vendeve të punës (RAV).

Në fakt kjo ishte 8313 më pak se në prill. Rënia e papunësisë nuk është befasi. Ekonomistët kishin parashikuar paraprakisht një normë në shumën e raportuar tani.

Arsyet sezonale ka të ngjarë të kenë luajtur një rol në rënien aktuale, pasi aktiviteti i ndërtimit në veçanti rritet në pranverë dhe me këtë, kërkohen më shumë punëtorë, transmeton tutje albinfo.ch.

Megjithatë, shkalla e papunësisë, e rregulluar për efektet sezonale, ra ndjeshëm në 3.0 nga 3.2 përqind. Tregu i punës po vazhdon të rimarrë veten nga tronditja koronare.

Deri në janar, shkalla e pa rregulluar e papunësisë ishte ngjitur në 3.7 përqind, pasi kishte rënë përkohësisht në 2.1 përqind para shpërthimit të pandemisë së koronës. Në maj të vitit 2020, gjatë bllokimit të parë të vështirë në Zvicër, niveli ishte 3.4 përqind, shumë më lart se niveli aktual.

Rriten vendet e lira të punëve

Një provë tjetër e gjendjes së përmirësuar të tregut të punës është numri i vendeve të lira. Kjo u rrit në maj me 5,154 në 55,255, transmeton tutje albinfo.ch.

Prej tyre, 41,028 ishin subjekt i regjistrimit të detyrueshëm të punës të prezantuar në korrik 2018 për profesionet me një normë papunësie prej 5 përqind dhe më shumë. /Albinfo.ch


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *