Shkencëtarët zbulojnë gjenin e plakjes

Shpërndaje lajmin

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar sekretin e plakjes. Një analizë e madhe gjenetike e njerëzve, brejtësve dhe peshqve zbuloi se gjatësia e ADN-së së tyre ishte e lidhur drejtpërdrejt me moshën e tyre biologjike. Gjenet më të shkurtra u shoqëruan me jetëgjatësi më të shkurtër, ndërsa gjenet më të gjata ishin të lidhura me shëndet më të mirë dhe jetëgjatësi.
Shkencëtarët besojnë se nëse mund ta rrëmbejnë këtë mekanizëm, ai mund t’i hapë rrugën një burimi ilaçesh rinore që mund të ngadalësojnë plakjen.
Gjatësia e një gjeni bazohet në numrin e nukleotideve brenda tij. Çdo varg nukleotidesh përkthehet në një aminoacid, duke formuar një proteinë. Prandaj, një gjen shumë i gjatë jep një proteinë të madhe, dhe një gjen i shkurtër jep një proteinë të vogël, transmeton cnn përcjell albindo.ch.
Një qelizë duhet të ketë një numër të ekuilibruar proteinash të vogla dhe të mëdha për të arritur hemostazën dhe problemet ndodhin kur ky ekuilibër del jashtë.
Në studim, studiuesit shikuan të dhënat gjenetike nga disa grupe të dhënash të mëdha, duke përfshirë Projektin e Shprehjes Genotype-Tissue, një bankë indesh e financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit që arkivon mostra nga donatorët njerëzorë për qëllime kërkimore.
Ekipi hulumtues fillimisht analizoi mostrat e indeve nga minjtë dhe peshqit e moshave të ndryshme. Në të gjitha kafshët, studiuesit vunë re ndryshime delikate në mijëra gjene të ndryshme nëpër mostra. Kjo do të thotë se jo vetëm një nëngrup i vogël gjenesh janë ato që kontribuojnë në plakje.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *