Shkolla zvicerane apo shkolla ndërkombëtare, cila është më e mirë?

0
Shpërndaje lajmin

Një pyetje e madhe për prindërit e huaj që lëvizin në Zvicër është nëse duhet t’i dërgojnë fëmijët e tyre në një shkollë shtetërore zvicerane apo në një shkollë ndërkombëtare.
Shkollat ndërkombëtare u themeluan fillimisht për diplomatët dhe stafin e huaj në kërkim të një shkolle anglishtfolëse për ta bërë më të lehtë tranzicionin për pasardhësit e tyre, shkruan The Local.
Përfundimisht, shkollat ndërkombëtare të Zvicrës fituan tërheqje dhe filluan të tërhiqnin vëmendjen e shumë prindërve – madje edhe vendasve. Sot ato numërohen ndër shkollat private dhe më prestigjioze në mbarë botën.
Cilat janë avantazhet e një shkolle ndërkombëtare?
Në përgjithësi, shkollat ndërkombëtare me bazë në Zvicër ofrojnë jo vetëm lëndë të zgjedhura, por edhe një raport më të mirë mësues-nxënës për shkak të klasave më të vogla, pajisjeve më të mira dhe aktiviteteve jashtëshkollore që variojnë nga mësimet e tenisit në dramë, të cilat nuk ofrohen në shkollat lokale shtetërore.
Për më tepër, shkollat private deri më tani janë kursyer nga mungesa e mësuesve që ka përfshirë shkollat shtetërore. Kjo, nga ana tjetër, mund të bëjë që prindërit më të pasur të zgjedhin një shkollë private për të siguruar më mirë të ardhmen e fëmijëve të tyre, sipas Presidentit të Shoqatës së Mësuesve Dagmar Rösler, përcjell albinfo.ch.
Kohëzgjatja e qëndrimit tuaj
Nëse po lëvizni në Zvicër për një kohë të shkurtër dhe planifikoni të zhvendoseni në vendin tuaj më pas, një shkollë ndërkombëtare mund të jetë e përshtatshme për fëmijën tuaj pasi mund të lehtësojë riintegrimin në sistemin e tyre shkollor lokal.
Gjuha dhe integrimi
Shkollat ndërkombëtare me bazë në Zvicër, në pjesën më të madhe, funksionojnë në anglisht me përjashtim të rastësishëm që ofrojnë një kurs dygjuhësh në gjuhën vendase të kombinuar me anglishten. Megjithatë, ata do të ofrojnë gjuhë të tjera në kurrikulë.
Nëse planifikoni të qëndroni për një kohë të gjatë apo edhe të vendoseni në Zvicër, do të jetë e rëndësishme që fëmija juaj të integrohet, dhe ndërsa kjo është e mundur kur ndjek një shkollë ndërkombëtare, do të jetë shumë më e lehtë në një mjedis vendas.
Kjo gjithashtu i mundëson fëmijës tuaj të takohet, të ndërveprojë dhe të praktikojë gjuhët lokale me nxënësit zviceranë pasi 95% e prindërve zviceranë vendosin t’i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollat shtetërore, shkruan The Local.
Për më tepër, shumica e shkollave shtetërore ofrojnë kurse gjuhësore shtesë për studentët e huaj.
Mos harroni se ndërsa fëmija juaj mund të ndihet më rehat duke qenë në një mjedis ndërkombëtar, kjo mund ta bëjë atë të ndihet i izoluar nga kultura zvicerane në planin afatgjatë.
Ju gjithashtu duhet të mendoni për personalitetin e fëmijës suaj dhe atë që ai mund të preferojë ose të shkëlqejë.
Organizimi i shkollës
Shumica e shkollave ndërkombëtare në Zvicër klasifikohen si shkolla të ashtuquajtura ‘ditore’, që do të thotë se studentët do të qëndrojnë në shkollë gjatë pushimit të drekës që përfshihet në tarifat e shkollës.
Sidoqoftë, shkollat lokale shtetërore presin që nxënësit e tyre të shkojnë në shtëpi gjatë pushimit të drekës dhe nuk ofrohen vakte në ato shkolla. Kjo mund të jetë e ndërlikuar në varësi të orareve të punës së prindit ose kujdestarit, përcjell albinfo.ch.
Është gjithashtu një ide e mirë të hulumtoni se si drejtohen shkollat. Në Zvicër, kantonet janë përgjegjëse për shkollimin publik dhe mund të ketë dallime në varësi të rajonit.
Për shembull, një stufim në Zvicër raporton se në kantonet gjermanishtfolëse, “kopshti i fëmijëve dhe arsimi fillor dyvjeçar kombinohen në ciklin e parë të mësimit dhe nxënësit e moshës katër deri në tetë vjeç janë në të njëjtën klasë. Ata e quajnë këtë Grundstufe ose Basisstufe. ”
Në kantonet frëngjishtfolëse, dy vitet e kopshtit kombinohen me dy vite të tjera për të bërë ciklin e parë të arsimit fillor.
Ndërkohë, në kantonet italisht-folëse “fëmijët ndjekin kopshtin që nga mosha katër vjeçare”, thotë faqja që synon studentët dhe familjet që e konsiderojnë Zvicrën si një vend për të studiuar, shkruan The Local.
Në shkollat ndërkombëtare, institucionet shpesh ndjekin filozofinë arsimore të një vendi të caktuar. Për shembull, mund të bazohet në sistemet shkollore amerikane, britanike, franceze ose japoneze.
Largësia
Shkollat publike të Zvicrës zakonisht janë afër shtëpisë tuaj ku fëmija juaj duhet të ketë qasje të lehtë (me transport publik) në shkollë. Në fakt, është e zakonshme që fëmijët e moshës shkollore të ecin në shkollë së bashku me shokët e tyre të klasës në vend që të zgjedhin të hipin në autobus.
Shkollat ndërkombëtare do t’ju kërkojnë të organizoni transportin – si autobus shkollor – dhe mund të jetë një problem për fëmijën tuaj për të arritur, përcjell albinfo.ch.
Kostoja
Ndonëse nuk do të jetë lajm për prindërit që jetojnë në Zvicër të cilët i dërgojnë fëmijët e tyre në shkolla private, ta bësh këtë është e shtrenjtë – aq e shtrenjtë në fakt, sa jo vetëm që Zvicra është vendi më i  shtrenjtë në Evropë për shkollat ndërkombëtare, por është gjithashtu shtëpia e qytetit më të shtrenjtë për shkollimin ndërkombëtar – Cyrihut.
Vitin e kaluar, një raport, i përpiluar nga Baza e të Dhënave të Shkollave Ndërkombëtare (ISD), krahasoi kostot e shkollave ndërkombëtare (në USD) në qytete dhe vende anembanë globit.
Zvicra nuk u përball me rivalë të vërtetë në Evropë për vendin e parë, veçanërisht duke pasur parasysh se tre qytetet më të shtrenjta për shkollat ndërkombëtare në kontinent ishin të gjitha me qendër në Zvicër.
Cyrihu zuri vendin e parë me një çmim mesatar prej 25,570 CHF, ndërsa Lozana ishte në vendin e dytë (24,250 franga) dhe Gjeneva ishte në vendin e tretë (23,366 franga), shkruan The Local.
Ndërkohë, shkollat shtetërore në Zvicër janë pa pagesë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *