January 28, 2022

Shqipëri: Kuvendi vendos seancën për shkarkimin e Presidentit Meta

Shpërndaje lajmin

Në Shqipëri me interes pritet nëse raporti i dalë nga Komisioni hetimor parlamentar për shkarkimin e Presidentit do të jetë apo jo për votim në këtë seancë. Në mbledhjen e kaluar, anëtarët e komisionit e bënë të qartë se raporti do të dërgohet në Kuvend brenda afatit 7-ditor. Ky veprim, sipas tyre, u bë me qëllim që ai të jetë i disponueshëm për t’u përfshirë në rendin e ditës në mbledhjen më të afërt të mundshme, që përkon me seancën plenare të datës 10 qershor, përcjell albinfo.ch.

Theksohet se konferenca e kryetarëve, e cila diskuton dhe përcakton çështjet e rendit të ditës, pritet të shqyrtojë dhe vendos mbi kërkesën e kreut të Komisionit hetimor parlamentar, socialistit Alket Hyseni, për përfshirjen e raportit për shkarkimin e Presidentit Ilir Meta në rendin e ditës, duke zbatuar edhe afatet ligjore. Fundjava i shërbeu stafit të komisionit për të vendosur në dispozicion një material me të thjeshtuar, pasi raporti i plotë është mjaft voluminoz dhe kërkon kohë për t’u njohur me të. Përpos raportit, deputetët do të kenë një material të shkurtër, mbi gjetjet që Komisioni hetimor i konsideron si fakte dhe prova, ku kreu i shtetit ka shkelur rëndë Kushtetutën.

Në rast se raporti për shkarkimin e Presidentit Ilir Meta do të jetë pjesë e rendit të ditës të seancës së 10 qershorit, kjo seancëdo t’i gjejë deputetët e Kuvendit shqiptar në një situatë të paprecedentë, ku për herë të parë në 30 vjet një Parlament do të votojë për të shkarkuar një President republike. Për të shkarkuar kreun e shtetit, mazhoranca, sipas nenit 88 të Kushtetutës, duhet të marrë jo me pak 94 vota ose 2/ 3 e të gjithë deputetëve.

Nëse më 10 qershor Kuvendi voton pro shkarkimit të Presidentit Meta, përfundimisht është Gjykata Kushtetuese ajo që vendos nëse gjetjet e Parlamentit për shkelje të Kushtetues nga Ilir Meta janë të bazuara apo jo. Megjithatë, sot është radha e Konferencës së Kryetarëve të komisioneve parlamentare për datën se kur raporti për shkarkimin e Presidentit do të jetë për votim në Kuvend.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published.