Shqiptarët “kokat” e trafikut të drogës në Amerikën Latine, i përfshirë dhe klani Hysa, si i fshihnin paratë e “pista”

Shpërndaje lajmin

Bosi i konsideruar i bosëve, kapoja i kapos së Cosa Nostra, mafia siciliane në Itali, një nga kriminelët më të kërkuar në Evropë dhe i arratisur nga drejtësia për 30 vjet, Matteo Messina Denaro, u arrestua.
Fjala mafia është një term gjithnjë e më i njohur në rajonin tonë, në Amerikën Latine. Çfarë e bën një strukturë kriminale të referuar si një “mafia”?
Për dy dekada, organizatat kriminale shqiptare kanë bërë biznes me kartelet e Amerikës Latine, shqiptarët kanë krijuar kontakte me grupet e trafikut të drogës në vende të tilla si Kolumbia, Ekuadori, Meksika dhe Peruja, pa pasur nevojë për një komandë të shumë burrave dhe armëve të kalibrit të lartë, të tilla si kartelet e Amerikës Latine.
Në qershor të vitit 2022, Policia Anti-Drogë e Perusë kapi 2.2 ton kokainë që do të transportohej me det për në Holandë, droga u kamuflua në kanape asparagus për eksport që transportoheshin në një kamion nga Trujillo në Callao; Shtatë peruanë u arrestuan dhe dy shqiptarë u arrestuan: Malo Franc dhe Meta Gentjan, të cilët hynë ilegalisht në vend nëpërmjet Huaquillas, në kufirin me Ekuadorin, në nëntor 2021.
Disa raporte në shtyp, duke cituar informacione nga kabineti i sigurimit të qeverisë meksikane, tregojnë se “El Mayo” Zambada krijoi një shoqatë për qëllime të pastrimit të parave me anëtarët e klanit të vëllezërve Hysa. Me ndihmën e tyre ata krijuan kompani fasadë, kazino, restorante dhe një kompani eksporti në shtetet Baja California, Quintana Roo dhe Sonora, sipas dokumenteve të inteligjencës.
Por kriminelët shqiptarë jo vetëm që kanë lidhje të forta me “El Mayo” Zambada, por edhe me Kartelin Jalisco – Brezi i Ri (Cartel Jalisco Nueva Generación – CJNG), sipas burimeve të inteligjencës, duke sugjeruar një rritje në operacionet e paligjshme në Amerikën Latine./ /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *