Shtetet me buxhetet më të mëdha ushtarake në botë

0
Shpërndaje lajmin

Bota mund të jetë një vend shumë i rrezikshëm dhe liderët botërorë duhet të investojnë në ushtritë e tyre në mënyrë që t’i mbajnë vendet e tyre të sigurta.
A keni menduar ndonjëherë se cilat vende në botë shpenzojnë më shumë për ushtrinë e tyre? Këtu janë 20 vende që kanë buxhete ushtarake që pasqyrojnë këtë fakt.
Çdo vit Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI) mbledh një raport mbi shpenzimet ushtarake në botë dhe shifrat mund t’ju habisin.
Bazuar në informacionin më të fundit të SIPRI-t për totalet globale të vitit 2021, kombet e botës shpenzuan kolektivisht 2,113,000,000,000 dollarë amerikanë për shpenzimet e tyre ushtarake.
“Në vitin 2021, shpenzimet ushtarake botërore tejkaluan për herë të parë shifrën e dy trilionë dollarëve, duke arritur në 2113 miliardë dollarë”, thuhej në raportin e SIPRI-t për Shpenzimet Ushtarake të prillit 2022.
Ndërsa 2113 miliardë mund të duken shumë, statistikat bëhen edhe më shqetësuese kur kuptoni se vetëm 20 vende përbëjnë 85% të gjithë atyre shpenzimeve.
Këtu është një listë e atyre vendeve në rendin më të lartë deri në më të ulëtën dhe nuk duhet të jetë çudi që Shtetet e Bashkuara të Amerikës kryesojnë listën me mbi 800 miliardë shpenzime ushtarake, duke kaluar konkurrentin e saj më të afërt, Kinën.
Shtetet e Bashkuara
Shpenzimet: 801 miliardë
Përqindja e PBB-së: 3.2%
Përqindja e shpenzimeve globale: 38%
Kina
Shpenzimet: 293.0 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.7%
Përqindja e shpenzimeve globale: 14%
India
Shpenzimet: 76.6 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.4%
Përqindja e shpenzimeve globale: 3.6%
Mbretëria e Bashkuar
Shpenzimet: 68.4 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.1%
Përqindja e shpenzimeve globale: 3.2%
Rusia
Shpenzimet: 65.9 miliardë
Përqindja e PBB-së: 3.1%
Përqindja e shpenzimeve globale: 3.1%
Franca
Shpenzimet: 56.6 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.0%
Përqindja e shpenzimeve globale: 2.7%
Gjermania
Shpenzimet: 56 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.4%
Përqindja e shpenzimeve globale: 2.7%
Arabia Saudite
Shpenzimet: 55.6 miliardë
Përqindja e PBB-së: 6.6%
Përqindja e shpenzimeve globale: 2.6%
Japonia
Shpenzimet: 54.1 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.1%
Përqindja e shpenzimeve globale: 2.6%
Koreja e Jugut
Shpenzimet: 50.2 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.8%
Përqindja e shpenzimeve globale: 2.4%
Italia
Shpenzimet: 32 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.5%
Përqindja e shpenzimeve globale: 1.5%
Australia
Shpenzimet: 31.8 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.0%
Përqindja e shpenzimeve globale: 1.5%
Kanadaja
Shpenzimet: 26.4 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.3%
Përqindja e shpenzimeve globale: 1.3%
Irani
Shpenzimet: 24.6 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.3%
Përqindja e shpenzimeve globale: 1.2%
Izraeli
Shpenzimet: 24.3 miliardë
Përqindja e PBB-së: 5.2%
Përqindja e shpenzimeve globale: 1.2%
Spanja
Shpenzimet: 19.5 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.4%
Përqindja e shpenzimeve globale: 0.9%
Brazili
Shpenzimet: 19.2 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.2%
Përqindja e shpenzimeve globale: 0.9%
Turqia
Shpenzimet: 15.5 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.1%
Përqindja e shpenzimeve globale: 0.7%
Holanda
Shpenzimet: 13.8 miliardë
Përqindja e PBB-së: 1.4%
Përqindja e shpenzimeve globale: 0.7%
Polonia
Shpenzimet: 13.7 miliardë
Përqindja e PBB-së: 2.1%
Përqindja e shpenzimeve globale: 0.6% /Scan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *