Shumë besimtarë u larguan nga Kisha Katolike në Zvicër pas zbulimeve të abuzimit seksual 

0
Shpërndaje lajmin

Gjithçka tregon se largimet nga Kisha Katolike Romake, tashmë domethënëse në 2021 dhe 2022, vite rekord, vazhduan këtë vit, edhe nëse shifrat përfundimtare të vendosura çdo vit nga Instituti Zviceran i Pastoral. Sociologjia (SPI) nuk janë publikuar ende.
“Ne po shkojmë drejt një rritje të numrit të largimeve deri në vitin 2023, si për Kishën Katolike ashtu edhe për Kishën e Reformuar,” i tha Keystone-ATS Urs Winter, menaxher projekti në SPI, transmeton albinfo.ch. Vitin e kaluar, rreth 34,600 njerëz u larguan nga Kisha Katolike në Zvicër.
Të dhënat e mbledhura në kantone nga Keystone-ATS tregojnë një përshpejtim të nisjeve që nga publikimi, më 12 shtator, i një studimi nga Universiteti i Cyrihut që kishte identifikuar më shumë se 1000 raste të abuzimit seksual në Kishën Katolike në Zvicër. që nga mesi i shekullit të kaluar, kryer nga më shumë se 500 të dyshuar. Për Urs Winter, ky përshpejtim nuk është një surprizë.
Edhe vendet fqinje si Gjermania kanë regjistruar valë dorëheqjesh pas skandaleve të këtij lloji.
Shifrat janë veçanërisht në qytetin e Lucernit, ku janë regjistruar mesatarisht 270 largime në muaj që nga publikimi i studimit, sipas Keystone-ATS. Një shifër joproporcionale me vitin 2022 (65 për të gjithë vitin). Në Adligenswil (LU), famullia flet për një “eksod të vërtetë” (45 largime nga 5500 banorë), që nuk ka të bëjë vetëm me më të rinjtë: edhe besimtarët e vjetër kanë njoftuar largimin e tyre. Në qytetin e Zugut, zyrtarët presin 250 deri në 260 dorëheqje për vitin 2023, nga gjithsej 12,000 anëtarë. Basel-City, Winterthur (ZH), por edhe famullitë në kantonet Graubünden, Solothurn, Aargau, Schwyz dhe Obwalden po vuajnë gjithashtu peshën e plotë të humbjes së besimit, me largime masive.
Në përgjithësi, vëren Urs Winter, njerëzit që i kthejnë shpinën Kishës Katolike priren të jenë burra që jetojnë në zona urbane. Në fshat, rrënjët mbeten të forta si kurrë më parë, forca e traditave mbizotëron mbi konsideratat e tjera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *