Shumica e zviceranëve mbështesin lidhje më të ngushta me NATO-n

Shpërndaje lajmin

Që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë vitin e kaluar, shumica e zviceranëve tani thonë se duan lidhje më të ngushta me NATO-n – por jo anëtarësimin, zbulon një studim, përcjell albinfo.ch
Në total, 55% e njerëzve që morën pjesë në sondazh, i cili u publikua të enjten nga Akademia Ushtarake e Institutit Federal të Teknologjisë Zvicerane ETH Cyrih dhe Qendra për Studime të Sigurisë, thanë se dëshironin një afrim midis Zvicrës dhe NATO-s. Kjo është 10% më e lartë se në janar 2021.
Për më tepër, 53% besojnë se neutraliteti zviceran duhet të lejojë kombin alpin të planifikojë mbrojtjen e tij ushtarake së bashku me NATO-n. Megjithatë, vetëm një e treta e të anketuarve mbështesin idenë e anëtarësimit të Zvicrës në aleancën ushtarake të vendeve nga Evropa dhe Amerika e Veriut.
Ekziston mbështetje e vendosur për ushtrinë zvicerane. Në përgjithësi, 78% thonë se është e nevojshme, ndërsa 76% thonë se duhet të jetë “të pajisur plotësisht”. Që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë, 14% e të anketuarve thanë se ushtria investon “shumë pak”.
A do të anëtarësohet ndonjëherë Zvicra në NATO?
Ndërkohë, qëndrimet ndaj neutralitetit duket se po ndryshojnë pak. Mbështetja për neutralitetin në përgjithësi është ulur me 6 pikë përqindjeje në 91%. Shumica e të anketuarve (57%) ende besojnë se Zvicra duhet të marrë një politikë të diferencuar neutraliteti, përkatësisht, se duhet të mbajë një qëndrim politik për çështje të caktuara, por të mbetet ushtarakisht neutrale.
Një shumicë e qartë (75%) gjithashtu besojnë se sanksionet zvicerane kundër Rusisë janë në përputhje me neutralitetin.
Sondazhi u krye në janar 2023, me telefon midis 1238 shtetasve zviceranë nga tre rajonet kryesore gjuhësore, përcjell tutje albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *