Si do t’ia dalë Zvicra me mungesën e energjisë gjatë dimrit

0
Shpërndaje lajmin

Me qindra hidrocentrale të shpërndara nëpër Alpe, Zvicra prodhon më shumë se mjaftueshëm energji në muajt e verës. Megjithatë, kombi pa dalje në det është i detyruar t’i drejtohet importeve kur fillon të ftohtit.
Zakonisht ky nuk është problem, por këtë vit, me luftën në Ukrainë dhe me Rusinë që zvogëlon dërgesat e gazit në pjesën më të madhe të Evropës, kërcënimi i mungesës së rëndë të energjisë po afrohet, përcjell albinfo.ch.
Ndërkohë që edhe vendet e tjera evropiane po e ndjejnë goditjen, situata është veçanërisht e pasigurt në Zvicër, e cila nuk ka rezervuarin e saj të gazit.
Zakonisht varet nga importet nga Bashkimi Evropian përreth, dhe veçanërisht nga energjia elektrike që rrjedh nga gazi nga Gjermania, por me bllokun e kujdesshëm në lidhje me furnizimin e saj me energji elektrike, Zvicra jo-anëtare e gjen veten në fund të radhës.
Duke e komplikuar problemin, Franca fqinje është detyruar të ndalojë prodhimin në gjysmën e reaktorëve të saj, kryesisht për shkak të problemeve të korrozionit, tha për AFP Stephane Genoud, një profesor i menaxhimit të energjisë në universitetin zviceran HES-SO, përcjell tutje albinfo.ch.
Berna ka punuar për të ndërtuar sistemet e prodhimit dhe ruajtjes së energjisë në Zvicër, por edhe hapja madhështore muajin e ardhshëm të një të reje të fuqishme.
Hidrocentrali me depozitim të pompuar nuk ka gjasa të ndihmojë në shmangien e problemeve këtë dimër.
“Bateri gjigante”
Fabrika Nant de Drance ndodhet në një shpellë 600 metra nën tokë në një lartësi prej 1700 metrash, vetëm disa kilometra nga Mont Blanc, maja më e lartë e Evropës Perëndimore. Ndryshe nga sistemet tipike hidroenergjetike, të cilat krijojnë energji duke çliruar ujin nga një rezervuar përmes turbinave, sistemet e depozitimit me pompë nuk mbarojnë lëngun ndërsa rezervuari zbrazet.
Në vend të kësaj, uzina Nant de Drance, e vendosur midis dy rezervuarëve, funksionon “si një bateri gjigante”, tha Robert Gleitz, nga kompania zvicerane e energjisë.
Ai prodhon energji në mënyrën tradicionale gjatë pikut të kërkesës duke dërguar ujë nga rezervuari më i lartë Vieux-Emosson duke u zhytur poshtë në rezervuarin Emosson më poshtë.
Por kur prodhimi i energjisë diellore dhe të erës është i lartë dhe ka më pak kërkesë për energji elektrike nga centrali, uji nga Emosson pompohet përsëri në rezervuarin më të lartë, duke ruajtur energjinë e tepërt të prodhuar.
“Kur ka shumë energji elektrike në rrjet, ne e ruajmë ujin në rezervuarin e sipërm,” i tha Gleitz AFP gjatë një turneu në objekt.
Kështu, ai mund të nxisë prodhimin në kohë me kërkesë më të lartë, si në dimër, duke reduktuar nevojën për të importuar energji elektrike.
‘Rreziku i lartë’
Por Gleitz paralajmëroi se ndërkohë që fabrika e re do të ndihmojë Zvicrën të përballojë më mirë majat e shkurtra të konsumit, ajo do të ndihmonte pak përballë mungesat afatgjata.
Fabrika “plotëson në mënyrë të dobishme një prodhim të rinovueshëm të energjisë elektrike që mbetet shumë i ulët”, tha Nicolas Wuthrich i grupit të ruajtjes së natyrës Pro Natura.
Kjo organizatë dhe të tjerët kanë ankuar prej kohësh që Zvicra, e cila është zotuar të çaktivizojë reaktorët e saj të vjetër bërthamorë, po zvarritet duke kaluar në burimet e rinovueshme.
Vendi numëroi vetëm 37 turbina me erë në vitin 2020, ndërsa ekspertët thonë se rreth 750 do të nevojiteshin për të arritur objektivin e qeverisë për energjinë e rinovueshme për vitin 2050.
Ndërprerjet
Organizata zvicerane e ngarkuar me sigurimin e aksesit të energjisë në kohë krize paralajmëroi në fund të vitit 2021 se ekzistonte një “rrezik i lartë i mungesës së energjisë duke u shfaqur.”
Ngjarjet gjeopolitike që atëherë vetëm sa kanë rritur gjasat. Berna ka paralajmëruar kundër ekzagjerimit të rreziqeve, por gjithashtu ka pranuar se po përgatitet për mungesat e energjisë, me kreun e Komisionit Federal i energjisë elektrike, Werner Luginbuhl, i cili paralajmëroi për ndërprerje të përsëritura, disa orëshe të energjisë.
Shitësit me pakicë në të gjithë vendin po raportojnë një nxitim të konsumatorëve në panele diellore dhe gjeneratorë.
Ka ende një shans për të shmangur ndërprerjet, tha Genoud.
“Nëse francezët arrijnë të rinisin reaktorët e tyre dhe nëse Putini nuk i vështirëson gjërat shumë dhe nëse nuk bëhet shumë ftohtë, ne mund të shmangim mungesat ose ndërprerje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *