Si do t’u kthehen paratë klientëve në Gjermani për shërbimet e dobëta telefonike?

0
Shpërndaje lajmin

Një e drejtë ligjore për të ndihmuar konsumatorët që përjetojnë rrjete të dobëta të telefonisë celulare do të bëhet e disponueshme këtë vit. Si funksionon saktësisht?
Vitet e fundit, Gjermania është bërë aq e njohur për mbulimin e dobët të telefonave celularë – madje edhe brenda disa qendrave urbane – saqë fjala Funklochrepublik (republikë e zonës së vdekur celulare) është nominuar shpesh si fjala e vitit në vend, transmeton albinfo.ch.
Ndërsa “e drejta e reduktimit të telefonit celular” (Mobilfunk-Minderungsrecht) – e cila u jep klientëve të drejtën e kthimit të parave nëse rrjeti i tyre celular nuk është aq i shpejtë sa është premtuar nga ofruesi – ka qenë në fuqi që nga fundi i vitit 2021, mjeti i nevojshëm për të vënë atë në zbatim nuk ka qenë i disponueshëm.
Por kjo është vendosur të ndryshojë këtë vit: Agjencia Federale e Rrjetit ka njoftuar se synon të vërë në dispozicion mjetin e monitorimit (Messtool ose Überwachungsmechanismus, mekanizmi i mbikëqyrjes) në vitin 2024, shkruan thelocal.de.
Në dhjetor 2021, Ligji i rishikuar i Telekomunikacionit i Gjermanisë hyri në fuqi, duke forcuar pozicionin e konsumatorëve përballë ofruesve të tyre të internetit.
Në fletën e informacionit të produktit për kontratat e telefonit celular, ofruesit duhet të deklarojnë shpejtësinë maksimale të parashikuar të shkarkimit dhe ngarkimit.
Nëse ka “devijime të rëndësishme, të vazhdueshme ose të përsëritura rregullisht” midis performancës së kontraktuar dhe asaj aktuale, konsumatori ka të drejtë për një anulim të hershëm ose një pagesë mujore më të ulët. Shumica e kontratave telefonike zakonisht zgjasin të paktën dy vjet.
Sipas ligjit, Agjencia e Rrjetit duhej të krijonte një mjet monitorimi për të përcaktuar të drejtën për një ulje, gjë që tashmë po e bën për telefonat fiks (Festnetz). Konsumatorët mund të kryejnë testet përkatëse në breitbandmessung.de.
Nëse klienti konfirmon më pas se mbulimi i tyre nuk është i barabartë, ata mund të kontraktojnë ofruesin me këto matje dhe të kërkojnë një ulje.
Nëse ofruesi refuzon të pajtohet, çështja do të shkojë në gjykatën lokale – ku konsumatori do të kishte një shans të mirë për të fituar çështjen e tij në bazë të raportit të tij të matjes.
Si përcaktohet saktësisht e drejta për ulje?
Gjithsej 30 matje të shpërndara në pesë ditë do të kërkohen për të drejtën e një reduktimi.
Të paktën 25 për qind e shpejtësisë maksimale të parashikuar të transmetimit duhet të arrihet në zonat urbane, 15 për qind në zonat gjysmë urbane dhe 10 për qind në zonat rurale.
Kjo do të thotë se kushdo që shëtit nëpër qendër të një qyteti të madh, të cilit i është premtuar një shpejtësi maksimale e shkarkimit prej 100 megabit në sekondë, sipas fletës së informacionit të produktit të kontratës së tij të telefonit celular, duhet të ketë një shpejtësi të transferimit të të dhënave të paktën 25 megabit.
Si po reagojnë kompanitë celulare?
Përfaqësuesit e industrisë janë skeptikë për këto matje, të cilat sipas tyre janë më kërkuese se një rrjet fiks.
“Ofruesi celular nuk ka ndikim të drejtpërdrejtë në cilësinë e lidhjes së klientit, gjë që varet nga faktorë të ndryshëm, si vendndodhja e klientit, përdorimi i rrjetit në celular apo edhe moti,” tha Frederic Ufer nga shoqata e industrisë së internetit VATM.
Ofruesit e telekomunikacionit janë gjithashtu më pak se entuziastë për të drejtën për të ulur tarifat. Ata theksojnë se kanë investuar miliarda në zgjerimin e rrjeteve të tyre dhe se këto janë duke u përmirësuar vazhdimisht.
Kjo nuk mund të mohohet: në tërësi, rrjetet e telefonisë fikse dhe celulare po zgjerojnë mbulimin e tyre në shumë pjesë të Gjermanisë, me 5G, madje duke u përhapur në shumë rajone.
Megjithatë, në disa vende ka mungesë mbulimi dhe nëse jetoni ose punoni në një nga këto zona, nuk ka përfitim për ju që zgjerimi i rrjetit në Gjermani mesatarisht po përmirësohet.
Herë pas here banorët gjermanë kanë kontaktuar qendrën e këshillimit të konsumatorëve dhe janë ankuar për deficite në rrjetin e telefonisë celulare.
Konsiderohet se anulimet e hershme ose pagesat më të ulëta mujore do të ishin një mjet për të ushtruar presion mbi ofruesit për t’u zgjeruar më shumë në zonat me popullsi të rrallë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *