Shpërndaje lajmin

Nga aksidentet e rënda deri te thjesht mosndezja e makinës, mund të hasni në të gjitha llojet e problemeve në rrugët e Zvicrës.
Për fat të mirë, ekziston një ofertë gjithëpërfshirëse e shërbimeve për këdo në rrugët e Zvicrës, pavarësisht nëse jeni vizitor apo banor për një kohë të gjatë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Fatkeqësisht, kjo mund të jetë pak e ndërlikuar.
Ndryshe nga shumë vende të tjera, nuk ka asnjë klub motorik që ofron asistencë në rrugë dhe shërbime të tjera.
Në vend të kësaj, ka disa opsione të ndryshme, ndërsa sigurimi privat është gjithashtu një zgjedhje popullore.
Në shumë raste, ju mund të keni tashmë asistencë në rrugë në policën tuaj aktuale të sigurimit ose kontratën e motorit – në këtë rast, nuk keni nevojë të bëni asgjë tjetër (edhe pse është e dobishme të dini nëse e keni atë ose nëse nuk e keni).
Ja çfarë duhet të dini.
Si funksionon ndihma në rrugë në Zvicër?
Ndihma në anë të rrugës njihet në gjermanisht si Pannenhilfe, në frëngjisht si dépannage dhe në italisht si soccorso stradale.
Ndihma në anë të rrugës në Zvicër funksionon njësoj si në vendet e tjera, përcjell tutje albinfo.ch.
Ju do t’i paguani një pagesë të rregullt një kompanie sigurimesh ose do të anëtarësoheni në një klub ose shoqatë, e cila ju jep të drejtën për ndihmë në rast urgjence.
Pagesa e kostos së këtyre shërbimeve pa një anëtarësim në Zvicër mund të jetë mjaft e shtrenjtë, siç është diku tjetër.
Nëse anëtarësimi juaj përfshin edhe sigurimin, atëherë mund të jeni përgjegjës për kosto të mëdha në rast incidenti.
Ekzistojnë tre forma kryesore të ndihmës në rrugë në Zvicër: anëtarësimi në një shoqatë rrugore ose motorike, sigurimi i makinës dhe detyrimi ose përgjegjësia e prodhuesit, përcjell tutje albinfo.ch.
Ndihma në anë të rrugës përmes anëtarësimit
Për anglishtfolësit, kjo është forma më e zakonshme e ndihmës në rrugë.
Ju paguani një shumë të rregullt për t’u bërë anëtar i një klubi ose shoqate e cila më pas do të ndërhyjë në rast se keni një aksident ose keni nevojë për ndihmë për avari në rrugët zvicerane.
Shtetet e Bashkuara kanë AAA, Mbretëria e Bashkuar ka AA dhe RAC, Australia ka organizata me bazë shtetërore duke përfshirë NRMA dhe RACQ dhe Zelanda e Re ka AA.
Ekzistojnë tre klube kryesore të automobilave në Zvicër: Klubi Turistik i Zvicrës (TCS), Klubi i Automobilave i Zvicrës (ACS) dhe Klubi i Trafikut të Zvicrës (VCS).
Këto ndryshojnë në kosto dhe në atë që ofrojnë.
Për individët, TCS kushton midis 93 dhe 110 franga, me kosto që rritet në mes 139 dhe 157 franga për familjet.
Shpesh ka zbritje në vitin e parë, si dhe zbritje për personat nën moshën 26 vjeç.
ACS kushton 98 për vitin e parë, me tarifën vjetore që rritet në rreth 130 CHF në vit (në varësi të vendit ku jetoni dhe faktorëve të tjerë).
Anëtarësimi në VCS, duke përfshirë asistencën për prishje, kushton 130 franga për individët dhe 140 franga për familjet.
Një përfitim i rëndësishëm i anëtarësimit në klubin motorik është që anëtarësimi të lidhet me ju, dhe jo me makinën tuaj.
Prandaj, nëse jeni duke vozitur një makinë tjetër, ka shumë të ngjarë të jeni të mbuluar (edhe pse mund të mos ngjitet në makinën tuaj nëse ka një aksident kur dikush tjetër po drejton).
Një gjë tjetër për t’u marrë parasysh është nëse mbulimi shtrihet në drejtimin e makinës në vende të tjera.
Mbulimi me ACS përfshin shumicën e vendeve evropiane, ndërsa anëtarësimi në TCS dhe VCS është vetëm për Zvicrën dhe Lihtenshtajnin.
Për të marrë mbulim evropian, do t’ju duhet të paguani më shumë me TCS dhe VCS. Kostoja është 80 franga shtesë për TCS, për shembull.
Anëtarësimet në autoklub shpesh ofrojnë zbritje në benzinë. Anëtarët ACS dhe TCS mund të kursejnë nga dy deri në pesë cent për litër në benzinë.
Regjistrimi afër fundit të vitit mund t’ju sjellë gjithashtu zbritje.
Ndihma në rrugë përmes sigurimit
Dëmtimi i makinës suaj për shkak të një aksidenti do të mbulohet nga sigurimi i makinës, por shumë sigurues makinash do të përfshijnë gjithashtu asistencën në rrugë si një shtesë standarde ose opsionale.
Kjo është e rëndësishme pasi pa të, ndërsa mund të jeni të mbuluar në rast aksidenti, mund t’ju duhet të paguani nga xhepi që dikush të dalë në makinën tuaj me një rezervuar benzine nëse ju mbaron.
Edhe nëse nuk keni siguri në rrugë si pjesë e policës suaj aktuale të sigurimit, shpesh është më e lirë të përmirësoni politikën tuaj për të përfshirë ndihmën në rrugë sesa të anëtarësoni një klub automobilistik.
Sidoqoftë, mbani në mend se sigurimi zakonisht do t’i bashkëngjitet makinës dhe jo shoferit, që do të thotë se nëse jeni duke drejtuar një makinë tjetër, mund të mos jeni të mbuluar.
Ndryshe nga anëtarësimi në autoklub ku ofruesit zakonisht kanë makinat e tyre, ndihma në rrugë përmes sigurimit zakonisht do të përfshijë lidhjen me mekanikët lokalë.
Ka një mori opsionesh sigurimi që do të ofrojnë të gjitha llojet e shtesave, kështu që sigurohuni që të lexoni shtypjen e imët.
Kompanitë si Cyrihu, Allianz dhe Ëinterthur (përmes AXA) janë disa opsione të njohura.
Asistencë në anë të rrugës përmes detyrimit të prodhuesit ose shitësit
Për shkak të natyrës komplekse të sigurimeve në Zvicër, nuk është e pazakontë që njerëzit të kenë dy apo edhe tre plane të ndihmës në rrugë – ndonjëherë edhe pa e ditur këtë.
Mënyra më e zakonshme që ndodh kjo është kur keni blerë një makinë të re ose një makinë të përdorur nga një tregtar.
Kontrata e blerjes do të përfshijë një detyrim për të riparuar makinën për një periudhë të caktuar kohore, e cila mund të përfshijë një politikë të asistencës në rrugë.
Këto detyrime kontraktuale janë shpesh relativisht bujare dhe mund të përfshijnë një makinë zëvendësuese, tërheqje dhe kosto shtesë transporti, kështu që ia vlen të dini nëse keni një të tillë.
Po për anglishtfolësit apo njerëzit që vizitojnë Zvicrën?
Nëse jeni duke vizituar Zvicrën – qoftë duke marrë me qira një makinë në një vend tjetër apo në Zvicër – atëherë alternativa më e mirë është të flisni me kompaninë tuaj të qirasë për ndihmën në rrugë, në vend që të merrni vetë një politikë.
Pavarësisht nga opsioni që zgjidhni, situata është e ngjashme për njerëzit që nuk janë rehat në gjermanisht, frëngjisht ose italisht.
Linjat e ndihmës për klubet e automjeteve dhe kompanitë e sigurimeve zakonisht do të kenë opsione në anglisht, megjithëse mekanikët që ata dërgojnë për t’ju ndihmuar mund të mos kenë.
Thënë kështu, nëse ata e vënë makinën tuaj në punë, nuk ka shumë rëndësi nëse flisni të njëjtën gjuhë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *