September 25, 2021

Si mund të dëshmoj në Zvicër që jam vaksinuar jashtë vendit?

Shpërndaje lajmin

Fushatat e vaksinimit të kovideve që ndodhin në të gjithë botën ngrenë pyetje të reja dhe ndonjëherë përgjigjet e sakta nuk janë të lehta për t’u gjetur.

Por, në këtë rast përgjigjja është e lehtë.

Ashtu siç janë pranuar në Zvicër rezultatet e testeve të koronavirusit (si PCR ashtu edhe antigjen) të marra jashtë vendit, ashtu janë provat e një vaksinimi të huaj.

Sidoqoftë, ekzistojnë dy kushte që duhet të plotësohen.

Së pari, vaksina duhet të jetë ajo që është e autorizuar për përdorim në Bashkimin Evropian dhe, për këtë arsye, në Zvicër, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Deri më tani, Agjencia Evropiane e Barnave ka miratuar vaksinat nga Pfizer / Biontech, Moderna, AstraZeneca dhe Johnson & Johnson.

Sputnik V i Rusisë dhe Sinovac i Kinës nuk kanë marrë miratimin evropian ose zviceran deri më tani.

Paralajmërimi i dytë është se ju keni një certifikatë të duhur vaksinimi, domethënë, një që ka emrin dhe datën tuaj të lindjes, datat kur janë administruar të dyja dozat, si dhe emrin dhe numrin e serisë së vaksinës.

Duhet të lëshohet nga një autoritet zyrtar shëndetësor i ngarkuar me vaksinimet në një vend të caktuar. Shënimet e shkruara me dorë ose dokumente të tjera të dyshimta nuk do të llogariten si provë.

Pavarësisht nga dyshimet ose pasiguritë që mund të vazhdojnë ende në lidhje me këtë proces, duhet të sqarohen së shpejti, sepse një numër vendesh po bëhen gati të fillojnë, dhe të pranojnë, një kartelë dixhitale të vaksinimit / kartë imuniteti, përcjell tutje albinfo.ch.

Meqenëse do të njihet ndërkombëtarisht, ky dokument, i cili gjithashtu do t’u lëshohet njerëzve që kanë zhvilluar rezistencë ndaj virusit pas kontraktimit dhe rikuperimit nga infeksioni Covid, mund të përdoret si provë e vaksinimit dhe imunitetit.

Zvicra pritet të nisë këtë kartë në fund të qershorit.

Një pyetje e ndërlidhur është si të vërtetosh se je vaksinuar nëse udhëton jashtë vendit?

Nëse keni marrë dy doza në Zvicër, do t’ju jepet një certifikatë e nënshkruar vaksinimi, e cila specifikon, ndër të tjera, se cila vaksinë është administruar – emri tregtar, prodhuesi dhe numri i serisë.

Këtë dokument do ta merrni direkt nga qendra e vaksinimit, si dhe me email dhe SMS.

Po sikur të duhet të tregoni se keni zhvilluar imunitet përmes sëmundjes?

Pavarësisht nëse jeni shtruar në spital ose jeni shëruar nga Covid në shtëpi, spitali ose zyrtarët e shëndetit publik të kantonit tuaj (dhe nganjëherë mjeku juaj) kanë një regjistrim të sëmundjes tuaj.

Ju mund të kërkoni që ata të lëshojnë një letër zyrtare që vërteton se keni qenë i infektuar me virusin.

Letra duhet të përmbajë datën kur ju jeni diagnostikuar dhe kur shërimi juaj ka përfunduar, përcjell tutje albinfo.ch.

Ju gjithashtu mund të kërkoni nga mjeku juaj një test të antitrupave, i cili përfshin nxjerrjen e gjakut tuaj për të parë nëse ka ndodhur infeksioni.

Përveç disa ndërmarrjeve që ofrojnë këtë provë për punonjësit e tyre falas, ju do të duhet të paguani midis 60 dhe 100 franga (përsëri, në varësi të kantonit tuaj të banimit) për ta bërë këtë.

Nëse rezultatet zyrtare të laboratorit tregojnë se keni antitrupa ndaj koronavirusit, atëherë kjo mund të përdoret si provë e imunitetit tuaj.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *