Si mund të transferoheni në Zvicër si i vetëpunësuar?

0
Shpërndaje lajmin

Nëse jeni shtetas i huaj dhe dëshironi të hapni një biznes në Zvicër, ka disa rregulla specifike që duhet të ndiqni.
Gjëja e parë që duhet të dini është se “vetëpunësimi” dhe “punësimi i pavarur” nuk janë saktësisht të njëjta, shkruan The Local.
Të dy përshtaten nën kategorinë e “punëtorëve të pavarur” ose “kontraktorëve të pavarur”, por linjat midis të dyve mund të jenë pak të errëta.
Të gjithë profesionistët e pavarur janë të vetëpunësuar, por jo të gjithë të vetëpunësuarit janë profesionistë të pavarur. Këto të fundit zakonisht kanë modele biznesi më të strukturuara, ndërsa të parët janë më “të lirë” në aktivitetet e tyre (prandaj edhe termi “freelancer”), duke trajtuar shumë projekte dhe klientë njëherësh, shpesh pa pasur nevojë për një zyrë fizike.
Nga pikëpamja ligjore, megjithatë, të dyja janë pothuajse të njëjta, përcjell albinfo.ch.
Megjithatë, nuk ka leje pune posaçërisht për personat e vetëpunësuar / përkthyes të pavarur, pasi shumica e lejeve zvicerane janë të lidhura me një punëdhënës.
Ju mund të bëheni freelancer vetëm nëse jetoni tashmë në vend, me një status ligjor që ju lejon të punoni këtu, që zakonisht nënkupton ose një leje C ose B.
Megjithatë, ju mund të zhvendoseni në Zvicër me qëllimin për të krijuar biznesin tuaj. Sa është e lehtë apo e vështirë kjo varet nga vendi nga vjen, shkruan The Local.
BE/EFTA
Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), ju duhet të regjistroheni brenda 14 ditëve nga mbërritja në autoritetet lokale të komunës ku jetoni dhe të aplikoni për leje qëndrimi.
Duhet të paraqisni një kartë identiteti ose pasaportë të vlefshme, si dhe dokumente që vërtetojnë se do të jeni i vetëpunësuar dhe do të jeni në gjendje të mbani veten dhe anëtarët e familjes tuaj. Gjëja e fundit që dëshiron Zvicra janë të huajt që do të bëhen të varur nga ndihma sociale.
Dokumentet tuaja do të shqyrtohen dhe nëse miratohen, ju do të merrni një leje B. Nuk mund të filloni asnjë aktivitet profesional deri atëherë, përcjell albinfo.ch.
Jo-BE / EFTA
Të qenit shtetas i një vendi të tretë nuk ju përjashton automatikisht nga krijimi i një biznesi në Zvicër, por kushtet për ta bërë këtë janë më të rrepta.
Barra juaj e provës është më e rëndë se ajo që kërkohet nga njerëzit nga shtetet e BE-së/EFTA.
Ju duhet të tregoni se vetëpunësimi juaj do të ketë një ndikim pozitiv në tregun zviceran të punës dhe është në interes të përgjithshëm ekonomik, shkruan The Local.
Kjo është arsyeja pse “aplikacioni juaj duhet të shoqërohet me një numër dokumentesh për të lejuar një rishikim të kushteve financiare dhe kërkesave të funksionimit të biznesit”, sipas SEM.
“Këto dokumente duhet të përfshijnë një plan biznesi, një analizë të tregut, se si do të zhvillohet fuqia punëtore (si në aspektin sasior ashtu edhe në atë cilësor) dhe opsionet e rekrutimit, si dhe investimet e planifikuara dhe parashikimet për qarkullimin dhe fitimin”, përcjell albinfo.ch.
Kjo ka të bëjë kryesisht me ndërmarrjet e mesme ose të mëdha; por edhe nëse jeni duke menduar të krijoni një biznes të vogël, duhet të ofroni gjithashtu prova të bollshme se si do të mbështesni veten dhe se si produktet ose shërbimet tuaja do të jenë të dobishme për ekonominë lokale.
Kjo lidhje zyrtare e qeverisë ka mjaft informacione për krijimin e një biznesi dhe për t’u vetëpunësuar në Zvicër.
Regjistrimi tregtar i ashtuquajtur “pronësi e vetme” kërkohet vetëm kur të ardhurat vjetore nga një biznes i kalojnë 100,000 franga, gjë që shumica e profesionistëve të pavarur nuk e kanë, shkruan The Local.
Sidoqoftë, nëse jeni me fat që të fitoni kaq shumë para, duhet të regjistroheni këtu.
Për të gjitha bizneset e tjera me një person, regjistrimi është fakultativ.
Cilat janë disa gjëra të tjera të rëndësishme që duhet të dijë një person i vetëpunësuar?
Ato lidhen kryesisht me sigurimet, kontributet sociale dhe planifikimin financiar (dhe janë po aq të rëndësishme për shtetasit e huaj dhe zviceranët e vetëpunësuar).
Për sa i përket sigurimit, meqenëse nuk keni punëdhënës që t’ju sigurojë një sigurim aksidenti, duhet ta bëni vetë, pasi në Zvicër është i detyrueshëm.
Një numër siguruesish ofrojnë polica sigurimi për aksidente të krijuara posaçërisht për individë të vetëpunësuar, ose ju gjithashtu mund të merrni një politikë si pjesë e mbulimit tuaj bazë të detyrueshëm shëndetësor (KVG / LaMal).
Një sigurim tjetër që duhet të merrni është ai që mbulon humbjen e të ardhurave në rast se sëmureni dhe nuk mund të punoni.
Një numër i ofruesve të sigurimeve shëndetësore zvicerane ofrojnë këto politika, por duke qenë se ato bazohen në gjendjen tuaj shëndetësore, primet mund të jenë mjaft të larta, përcjell albinfo.ch.
Sigurimet shoqërore / pensionet
Si një person i vetëpunësuar, ju mbuloni vetë koston e plotë të kontributeve të sigurimeve shoqërore.
Sipas platformës së konsumatorit Moneyland, “në varësi të të ardhurave tuaja, primet tuaja të sigurimeve shoqërore janë të barabarta midis 5,196 për qind dhe 9,65 për qind të të ardhurave tuaja. Ju gjithashtu paguani një tarifë administrative për individët e vetëpunësuar deri në 5 për qind të kontributeve tuaja të sigurimeve shoqërore”, shkruan The Local.
Kursimet
Duke qenë se nuk jeni pjesë e skemës së pensionit të një punëdhënësi, duhet të siguroheni që të grumbulloni mjaftueshëm kursime për të jetuar pasi të ndaloni së punuari.
E njëjta gjë vlen edhe nëse për ndonjë arsye biznesi juaj shkon poshtë dhe ju nuk keni më të ardhura – veçanërisht pasi nuk keni të drejtë për përfitime papunësie si individ i vetëpunësuar.
Sa duhet të lini mënjanë varet nga shumë faktorë dhe është mirë të kërkoni këshilla nga një planifikues financiar profesionist, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *