Si ndikon qyteti zviceran i Gjenevës në çmimet e qirave përtej kufirit në Francë

Shpërndaje lajmin

Për francezët, të jetosh pranë Gjenevës është një thikë me dy tehe: nga njëra anë, qyteti i pasur dhe tregu i tij i punës ofrojnë mundësi më të mira ekonomike dhe paga më të larta. Nga ana tjetër, megjithatë, kjo afërsi do të thotë se qiramarrësit që jetojnë në komunat franceze të të ashtuquajturës “zona e Gjenevës së Madhe” – qytete të vendosura pranë kufirit – duhet të paguajnë qira më të larta se homologët e tyre pothuajse kudo tjetër në Francë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Ato janë ndër banesat më të shtrenjta për metër katror në Francë.
Ky është konstatimi i një studimi të fundit nga Agjencia Kombëtare e Francës për Kohezionin Territorial, i cili tregon se qiratë në komunitetin e vogël francez të Divonne-les-Bains, që ndodhet 20 km nga Gjeneva, janë të tretat më të larta në Francë, pas Neuilly-sur- Sena dhe Parisi.
Qiraja mesatare për metër katror në Divonne është 23,7 euro (23,38 franga). Për krahasim, qiraja mesatare për metër katror në Francë është 16 euro.
Në total, qiratë janë më të larta në 15 komuna franceze të vendosura pranë Gjenevës sesa, për shembull, në Antibes dhe Kanë, përcjell tutje albinfo.ch.
Pse është kjo?
Siç u përmend më lart, të jetosh në afërsi të Gjenevës ka përfitimet dhe disavantazhet e veta.
Ndër përfitimet për njerëzit që udhëtojnë nga Franca për të punuar në zonën e Gjenevës është paga më e lartë – punëtorët ndërkufitarë mund të fitojnë deri në dyfishin e pagës që do të merrnin në Francë për të njëjtën punë. Gjithashtu, taksat janë më të ulëta në Zvicër sesa në Francë.
Nga ana negative, ndërsa qiratë në Gjenevë vazhdojnë të rriten, po kështu edhe qiratë në rajonet kufitare franceze.
Mund të thuhet se këto zona janë gjithashtu viktima të gjeografisë dhe demografisë së Gjenevës, të cilat të dyja po i çojnë çmimet e banesave në rritje.
Kantoni i vogël është i vendosur në cepin jugperëndimor të vendit, ku ndodhet midis Francës dhe Liqenit të Gjenevës, pa vend për t’u zgjeruar. Prandaj, toka për ndërtime të reja është e kufizuar.
Në të njëjtën kohë, kërkesa për banesa po rritet vazhdimisht; Popullsia e Gjenevës ishte rritur nga 530,000 në 2010 në 620,000 në 2020, ndërkohë që nuk janë ndërtuar banesa të mjaftueshme për të akomoduar banorët e rinj.
Një tjetër “përforcues” i qirasë në rajon është Léman Express, një tren që lidh rajonin e Gjenevës me qytetet fqinje franceze për të siguruar një udhëtim më të shpejtë për punëtorët ndërkufitarë. Që nga inaugurimi i tij në dhjetor 2019, ai ka bërë që kostot e strehimit në të dy anët e kufirit të rriten ndjeshëm.
Në afërsi të 45 stacioneve të trenit, çmimet e pasurive të paluajtshme u rritën mesatarisht me 8 deri në 9 për qind – një rritje më e madhe se kudo në rajon.
Çmimet u rritën në departamentet franceze të Haute-Savoie dhe Ain, si dhe në kantonet zvicerane të Gjenevës dhe Vaud, të cilat shtrihen të gjitha përgjatë shtegut 230 km të Léman Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *