January 13, 2022

Si ndikon vjeshta në gjendjen tonë emocionale

Shpërndaje lajmin

Vjeshta zakonisht shoqërohet me fillime të reja dhe aventura të reja, por mbi të gjitha kërkon një punë të madhe me veten.

Megjithatë, jo të gjithë e përjetojnë vjeshtën lehtë, pasi shumica ndjehen të pasigurtë për shkak të ndryshimeve emocionale.

Në psikologji dhe psikiatri, ndryshimi i gjendjes shpirtërore gjatë vjeshtës quhet ankthi ose dëshpërimi i vjeshtës.

Specialisti i psikiatrisë nga Kroacia, Dr. Andrej Prosev, spjegoi se pse ndodh kjo, cilat janë simptomat dhe kur duhet kërkuar për ndihmë.

“Ankthi i vjeshtës, i njohur gjithashtu si dëshpërimi i vjeshtës, mund të klasifikohet si çrregullime të humorit që kanë karakter sezonal (çrregullim afektiv sezonal), që do të thotë se devijimet e humorit janë më të theksuara në disa stinë, konkretisht në muajt e vjeshtës dhe dimrit. Ndodh tre deri në katër herë më shpesh tek gratë sesa tek burrat, kryesisht te të rinjtë dhe të rriturit e moshës së mesme”, tha ai.

Simptomat më të zakonshme janë gjendja depresive, mungesa e energjisë dhe motivimit, humbja e interesit, njerëzit mund të ndjehen të plogësht dhe të ngadaltë, mund të kenë një ndjenjë se nuk mund të lëvizin aspak, mund të jenë nervozë dhe zhgënjyes. Ekzistojnë gjithashtu ndryshime të shpeshta në ritmin e gjumit dhe zgjimit.

Poashtu, dëshpërimi i vjeshtës ndikon edhe në oreks, në ulje ose në ngritje të tepërt të oreksit. Ekziston gjithashtu një ndjenjë e mundshme ankthi dhe shqetësimi. Sidoqoftë, simptomat mund të jenë më të rënda, kështu që mund të ketë ide të nihilizmit, shkatërrimit, ideve vetëvrasëse dhe të ngjashme, por prapë, për fat të mirë, i takojmë më rrallë, shton ai.

Ulja e dritës së diellit ka një ndikim të madh në shfaqjen e çrregullimit afektiv sezonal. Në vendet skandinave, ku është raportuar një incidencë më e lartë e këtij çrregullimi, shpesh përdoret fototerapia – terapi me dritë që jep rezultate të mira. Drita ka një ndikim të madh në shfaqjen e çrregullimit afektiv sezonal.

Mjeku kroat thekson se me ndryshimin e stinëve, njerëzit duhet të kujdesen për vetën, duke u marrë me aktivitete fizike, duke u marrë më shumë me punët që ju pëlqejnë dhe thjesht duke ecur në ajër të pastër./


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *