September 25, 2021

Si ndryshojnë rregullat e karantinës në Zvicër nga dita e hënë

Shpërndaje lajmin

Me rregulla gjithnjë e në ndryshim në lidhje me udhëtimet ndërkombëtare, të kuptosh se cilat masa janë vendosur për të hyrë në Zvicër ka qenë një dhimbje koke e madhe.

Jo vetëm që vizitorëve nga vendet me rrezik të lartë u kërkohet karantinë gjatë mbërritjes, por atyre u është dashur të plotësojnë edhe kushte të tjera, të tilla si plotësimi i një formulari në internet dhe prezantimi i një testi negativ të koronavirusit të marrë brenda 72 orëve të udhëtimit.

Por, duke filluar nga e hëna, 31 maj, gjërat do të bëhen shumë më të lehta – të paktën për disa njerëz, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ndër masat që po lehtësohen nga qeveria nga e hëna është kërkesa për karantinë dhe testim për udhëtarët e vaksinuar dhe imunë.

“Njerëzit që janë rikuperuar nga Covid janë të përjashtuar nga karantina e kontaktit dhe udhëtimit për një periudhë prej gjashtë muajsh,” njoftoi Këshilli Federal në një konferencë shtypi.

“Duke qenë se njerëzit që janë vaksinuar nuk mund ta transmetojnë virusin në një masë të rëndësishme, ata gjithashtu tani janë të përjashtuar nga karantina e kontaktit dhe udhëtimit për një periudhë prej gjashtë muajsh, si dhe nga kërkesa për t’u testuar dhe për të siguruar detajet e kontaktit gjatë mbërritjes në Zvicra,” shtuan autoritetet.

Afati gjashtë-mujor për të dy vaksinimet dhe shërimin nga koronavirusi është një kusht sepse aktualisht besohet se kjo është sa zgjat imuniteti ndaj Covid, megjithëse disa hulumtime sugjerojnë se mund të jetë më i gjatë.

Një kusht tjetër për heqjen dorë nga karantina dhe kërkesa për testim është që udhëtarët “të jenë vaksinuar plotësisht me një vaksinë të miratuar në Zvicër ose nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA)”.

“Vaksinuar plotësisht” do të thotë që ata morën të dyja dozat ose Moderna, Pfizer BioNTech ose AstraZeneca ose një dozë të vetme të vaksinës Johnson & Johnson.

AstraZeneca nuk përdoret në Zvicër, por është aprovuar nga EMA. Vaksinat e tjera të disponueshme në disa tregje, të tilla si Sputnik V dhe Sinovac, përjashtohen, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjithashtu, autoritetet specifikuan se “njerëzit nën moshën 16 vjeç janë gjithashtu të përjashtuar nga karantina e udhëtimit dhe kërkesa për t’u testuar me mbërritjen në Zvicër”.

Sidoqoftë, përjashtimi nga karantina e udhëtimit dhe testimi nuk shtrihet tek njerëzit që vijnë nga vendet me variante të virusit “me shqetësim të rëndësishëm” – edhe nëse ata janë vaksinuar ose shëruar nga Covid, përcjell tutje albinfo.ch.

Daniel Dauwalder, një zëdhënës i Departamentit Federal të Shëndetit Publik (FOPH), i tha The Local se aktvendimi u përket udhëtarëve nga Brazili, Kanada, India, Afrika e Jugut dhe Nepali.

Sidoqoftë, lista e zonave me rrezik të lartë të FOPH azhurnohet të paktën çdo 14 ditë, kështu që disa vende mund të hiqen prej saj ndërsa të tjera shtohen.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *