Si planifikon Austria të shkurtojë kohën që duhet për të marrë një leje pune?

0
Shpërndaje lajmin

Ministri i ÖVP për Çështjet Ekonomike dhe të Punës i Austrisë, Martin Kocher ka njoftuar se qeveria synon të rrisë ndjeshëm numrin e lejeve të punës “Kuqe-Bardhë-Kuqe” gjatë viteve të ardhshme.
Për të kundërshtuar mungesën e punëtorëve të kualifikuar, Kocher ka thënë se gjatë katër viteve të ardhshme synohet të dyfishohet numri i kartave të lëshuara nga 8,079 në vitin 2023 në rreth 16,000.
Ai tha se brenda një viti qeveria planifikon të përgjysmojë kohën që duhet për marrjen e lejes, transmeton albinfo.at.
Aktualisht, duhen 25 ditë (nga 28 ditë mesatarisht në 2022). Ai priste që koha e shkurtuar e përpunimit të rriste atraktivitetin e Kartonit Kuq-Bardhë-Kuq dhe kështu të kontribuonte në lëshimin e më shumë kartave.
Më pak kohë, më pak burokraci
Planet afatmesme deri në afatgjata për lejen që lejon punëtorët e kualifikuar të emigrojnë në Austri përfshijnë ndryshime që do t’i lejojnë aplikantët të paraqesin një aplikim për “RWR” në internet.
Kancelari Karl Nehammer kishte deklaruar tashmë se ai synon të shkurtojë kohën që duhet për të lëshuar një kartë në 72 orë, shkruan thelocal.
Si pjesë e reformave në mënyrën se si lëshohen kartat RWR, është bërë “më e lehtë” edhe marrja e lejes, e cila u jepet punëtorëve që tashmë kanë propozime për punë në Austri dhe mund të arrijnë një numër minimal pikësh në një sistem pikësh të imigracionit.
Për shembull, punëtorët e kualifikuar në profesione të pamjaftueshme (një listë e profesioneve të tilla publikohet çdo vit nga qeveritë federale dhe shtetërore) mund të merrnin pikë për gjuhën vetëm nëse flisnin gjermanisht ose anglisht. Megjithatë, ata tani mund të marrin pikë nëse flasin gjuhë të tjera. Niveli B1 i gjuhës frënge, spanjishte, boshnjake, kroate ose serbe tani u jep atyre nga 5 pikë.
Një punëtor që flet rrjedhshëm spanjisht dhe anglisht dhe gjermanishten bazë (A1) mund të marrë 20 pikë – dhe do të duhet të shënojë vetëm 35 pikë në kriteret e tjera të pranueshmërisë si kualifikimi, përvoja e punës dhe mosha për të qenë në gjendje të aplikojë për RWR.
E njëjta gjë vlen edhe për personat me kualifikim të lartë, të cilët përfitojnë edhe nëse kanë përfunduar studimet në Austri.
Është rritur edhe mosha maksimale në të cilën jepen pikë. Tani punëtorëve të moshës deri në 50 vjeç do të mund t’u jepen 5 pikë, nëse ata aplikojnë si “punëtor i kualifikuar në një profesion me mungesë”, për shembull. Më parë fokusi ishte te punëtorët e rinj.
Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se sistemi i pikëve funksionon në mënyrë që punëtorët më të vjetër të lejohen të aplikojnë, por sa më i ri të jeni, aq më shumë pikë ju jepen.
Kush janë punëtorët e kualifikuar që vijnë në Austri?
Vitin e kaluar, shumica e lejeve iu dhanë aplikantëve që mund të gatuajnë. Statistikat tregojnë se 156 leje janë lëshuar për kuzhinierë, shumica për Austrinë e Epërme – më pak në Burgenland (3).
Teknikët e IT dhe biznesit pasuan në vendin e dytë. Numri i kërkesave për leje të miratuara ishte 118—shumica prej tyre në Vjenë (21). Leje të tjera u dhanë për personat në profesionet e kujdesit shëndetësor (80), teknikët, kopshtarët, profesionistët e sportit, industritë e hotelerisë dhe mysafirëve, si dhe punë zyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *